kruidentuin Mechelen
Uitstapjes en lifestyle
Uitstapjes en lifestyle
08/21/2024
5 min
0

5 betoverende kruidentuinen in Vlaanderen

08/21/2024
5 min
0

Vlaanderen heeft een rijke geschiedenis op vele vlakken, zo ook op het vlak van het gebruik van kruiden, zowel in de geneeskunde als in de gastronomie. Een getuige daarvan is het aantal kruidentuinen dat onze regio rijk is.

Zulke tuinen tonen niet alleen de schoonheid van de natuur aan de bezoekers, maar nodigen ook uit op ontdekking te gaan en inspiratie op te doen. Kruidentuinen zijn als oases van rust waar je je ogen de kost kan geven en daarnaast ook kan leren over kruiden en welke eigenschappen, smaken en geuren ze hebben.

Door de hoeveelheid aan kruidentuinen biedt Vlaanderen ook een grote verscheidenheid aan kruiden aan. Je kan er verspreid over het Vlaamse land verschillende terugvinden, grote en kleine, sommigen zijn een onderdeel van een andere tuin of park, sommigen bestaan op zichzelf, maar allen zijn ze een bezoekje waard.

Kruidentuin Vrijbroekpark

De kruidentuin in het Vrijbroekpark te Mechelen is een indrukwekkende tuin van maar liefst 1,5 hectare groot en gratis te bezoeken. De ecotooptuin herbergt meer dan 350 verschillende kruidensoorten, zowel inheemse als exotische variëteiten. De kruiden zijn gerangschikt volgens hun ideale standplaats. Naast de ecotooptuin zijn er nog andere collectietuinen, zoals de rozentuin en de zomertuin.

In 2017, het Dodoensjaar, werd er ter ere van Rembert Dodoens een jaar lang een kruidenweetje gedeeld. Deze boeiende, interessante blog kan je hier terugvinden.

© Foto genomen in Vrijbroekpark

In het Vrijbroekpark vind je ook een gezellige brasserie die momenteel echter gesloten is omwille van een grondige renovatie. In het najaar zou deze eetgelegenheid weer open gaan. Er zijn ook sportmogelijkheden in het park te vinden en een grote speeltuin mag uiteraard ook niet ontbreken.

Het park biedt verschillende wandel- en fietsroutes, maar ook de mogelijkheid om een bosbad te nemen. Dan vraagt een mens zich natuurlijk af wat een bosbad is en of je alvast je zwemkledij moet klaarleggen. Maar dat is niet het geval. Het bospad is een pad, een wandeling die je kan maken. De start van dit pad vind je terug bij de rozentuin. Een bosbad houdt in dat je in alle rust en stilte bewust gaat genieten van het bos en van je wandeling. Het is dus een onderdompelen in de natuur, je laten overspoelen door het bos en de indrukken die dit na laat.

Het park heeft nog veel meer te bieden en is zeker de moeite waard er een dagje door te brengen.

Ontdek hier meer info.

© Foto genomen in Vrijbroekpark

Kruiden- en inspiratietuin van de Abdijsite Herkenrode

De Kruiden- en inspiratietuin van de Abdij van Herkenrode bestaat uit twee grote delen: de Hortus Officinalis en de Campus Officinalis. Het eerste deel bestaat uit 12 zogenaamde tuinkamers gevuld met geneeskrachtige kruiden. Het tweede deel zijn de gebruikstuinen waarin de kruiden volgens gebruik onderverdeeld zijn.

Het domein van de abdij en de tuin zijn vrij toegankelijk. Er zijn enkele zoektochten georganiseerd voor gezinnen en kinderen van verschillende leeftijden. Zo leren ze meer over het leven en de geschiedenis van de abdij.

Het belevingscentrum van de abdij is enkel betalend te bezoeken. Je leert hier meer over de cisterciënzerinnen die gedurende maar liefst 600 jaar een rijke geschiedenis kenden op economisch en cultureel vlak, maar ook getekend werden door oorlog en ziekte.

In de oude paardenstallen bevindt zich de zelfbedieningszaak De Paardenstallen waar je verschillende maaltijden en drankjes kan nuttigen in een prachtige gerenoveerde omgeving. Tenslotte zijn er ook nog verschillende fiets- en wandeltochten mogelijk in de omgeving van de abdij.

Je kan met andere woorden van dit bezoek een heuse dagtrip maken die voor ieder wat wils kan bieden.

Ontdek hier meer info.

Museum- en Plantentuin Gent

De Museum- en Plantentuin Gent is elke dag vrij te bezoeken. Om de serres te bezoeken bestaat de mogelijkheid gratis te reserveren. Er zijn niet minder dan 10000 verschillende planten- en kruidensoorten terug te vinden. Je vindt er binnen- en buitenvijvers terug, meerdere thematische serres, een arboretum, een rotstuin, een seminotheek of zadenbank en nog veel meer.

© Agata Iwaszkiewicz @gumgent

Deze tuin speelt een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Gent als nog verscheidene andere onderzoekscentra, zowel nationaal als internationaal.

Het GUM, het Gents Universiteitsmuseum, is terug te vinden te midden van de plantentuin en ook het S.MA.K. en MSK Gent zijn vlakbij. In het GUM leer je wat het inhoudt om een wetenschapper te zijn met ook een uitgewerkt aanbod voor kinderen.

Ontdek hier meer info.

© Ervinck @ gumgent

Kruidentuin Bulskampveld

In Beernem vind je het domein Bulskampveld terug met onder andere een kasteel en een belevingscentrum. De toenmalige tuin van het kasteel herbergt vandaag een kruidentuin met 400 verschillende kruiden. De kruidentuin is volledig gratis te bezichtigen.

Via QR-codes die bij de kruiden staan, kom je meer te weten over de medicinale toepassingen van de kruiden, krijg je informatie over de groei en het voorkomen van de kruidenplanten als ook enkele recepten. Tenslotte worden er regelmatig kruidenworkshops en -wandelingen georganiseerd.

Op het domein zijn de fiets- en wandelroutes talrijk. Er is ook een speeltuin, speelbos en een picknickruimte terug te vinden. Voor kinderen zijn er een aantal zoektochten en wandelingen op maat uitgewerkt, dus ook voor hen wordt het een fijne daguitstap.

In de Hoeve Colpaert en het Urban Café kan je dan weer de innerlijke mens gaan verwennen. In de Hoeve Colpaert kan je heerlijke ijsjes nuttigen en in het Urban Café kan je van verschillende grote en kleine snacks genieten.

 Ontdek hier meer info

© Geert Mertens

Kruidtuin Leuven

De Kruidtuin te Leuven is de oudste botanische tuin van België en zeker een bezoekje waard. De tuin is alle dagen geopend en de toegang is gratis. Niet minder dan 790 kruiden zijn er te bewonderen, naast nog ondermeer talrijke fruitbomen, verschillende serres en zeldzame en exotische planten.

© Karl BruninxVoor kinderen zijn er luisterverhalen, is er een audiogids en een ‘10 om te zien’, waarbij je elk seizoen 10 planten kan ontdekken die in de kijker staan.

Aangezien de tuin zich in het centrum van de stad bevindt, zijn er talrijke eet- en drankgelegenheden terug te vinden in de buurt.

 Ontdek hier meer info.


Reacties
Categorieën