hoofding 5 problemen kruiden binnenshuis
Tuinieren
Tuinieren
04/21/2025
4 min
0

5 problemen om te overwinnen bij een kruidentuin binnenshuis

04/21/2025
4 min
0

Meestal wordt er bij een kruidentuin gedacht aan verse kruiden die buiten in de tuin of op het terras groeien, maar ook binnen kan je een kruidentuin houden. De redenen om voor een kruidentuin binnenshuis te kiezen, kunnen veelvuldig zijn.

Zo kan je het makkelijk vinden je kruiden dichtbij je te hebben of misschien heb je geen buitenruimte en kan je dus niet anders dan je kruiden binnen te laten groeien. Het kan ook zijn dat je jouw kruiden binnen haalt om te laten overwinteren of net binnen laat opgroeien om ze dan uiteindelijk toch naar buiten over te brengen wanneer het weer het toelaat.

Wat je redenen ook zijn, net zoals je kruidentuin die buiten groeit, dienen ook de kruiden binnenshuis voldoende verzorgd te worden om goed te kunnen groeien.

Om te weten welke benodigdheden er nodig zijn om een kruidentuin binnenshuis aan te leggen, lees je best deze blog.

Laten we nu eens gaan kijken welke 5 uitdagingen gepaard gaan met het kweken van een kruidentuin binnen in huis.

1. Te weinig licht

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende probleem voor kruiden, of planten in het algemeen, die binnenshuis worden gehouden. Planten hebben licht nodig, de ene meer dan de andere, maar er zijn maar weinig kruiden die het echt prima doen zonder of met heel weinig licht. Reken toch op ongeveer 6 tot 8 uur zonlicht om je kruiden goed te laten groeien.

Niet overal in huis kan je voldoende licht aan je kruiden schenken. Een venster op het zuiden gericht is een goede standplaats voor je kruidentuin. Een veranda biedt uiteraard eveneens heel wat lichtinval die je planten zeker kunnen gebruiken.

Te weinig licht zorgt voor een langzame groei en bleke bladeren. Ook zullen de stengels soms lang en dun worden waardoor ze kunnen gaan breken. Als je niet voldoende licht kan bieden op een natuurlijke manier, kunnen groeilampen eventueel een oplossing bieden. 

2. Juiste hoeveelheid water

Naast licht hebben kruiden uiteraard ook water nodig. Ook hier zal de behoefte van de ene groter zijn dan van de andere. Planten in bakken en potten kunnen niet aan grondwater geraken en hebben het dus nodig dat hen water wordt gegeven.

Jouw planten vergeten water te geven, kan op termijn dodelijk zijn, maar vaak wordt wel eens over het hoofd gezien dat een te veel aan water eveneens schadelijk kan zijn. Overmatig water leidt namelijk tot wortelrot. 

Het is dan ook belangrijk enerzijds je planten water te geven en anderzijds bakken en potten aan te schaffen die genoeg drainagemogelijkheden hebben. Ook de keuze van potgrond kan daarbij een rol spelen.

Wanneer het zand bovenaan droog aanvoelt, is het moment aangebroken om de kruiden weer water te geven. Wanneer je merkt dat de potgrond echter kletsnat is, hebben de planten te veel water gehad. 

Mogelijks valt dit op te lossen door ze een tijdje geen water te geven en dus wat te laten drogen. Maar indien je merkt dat je planten echt lijden onder het overmatig water, doordat ze vergelen, zachte stengels krijgen of de aarde naar modder gaat ruiken, kan het nodig zijn de planten te verpotten.


3. Te droge lucht

Droge lucht in huis kan door een aantal zaken veroorzaakt worden, zoals door kou, slechte isolatie en verwarming.

Bij lage temperaturen heeft de lucht moeite vocht vast te houden. De verwarming hoger zetten helpt niet, maar droogt de lucht zelfs verder uit. Een slechte isolatie laat koude lucht meer het huis binnendringen en zal dus het probleem veroorzaken of versterken.

Droge lucht heeft gevolgen voor het welzijn van de menselijke bewoners in huis, als ook voor de planten. 

Een potje water aan de verwarming hangen of er vlakbij plaatsen kan eventueel helpen. Ook kamerplanten in huis zetten, kan positief bijdragen. Daarnaast helpt een goede ventilatie of een luchtbevochteraar.

Ookal kunnen planten dus helpen droge lucht te bestrijden, heeft droge lucht ook invloed op de gezondheid van planten. Je zal merken dat ze minder goed gaan groeien en verdroogde bladpunten krijgen.

Je kan je kruiden helpen door ze met een plantensproeier te besproeien of een schaaltje met water dichtbij hen te plaatsen. 

4. Te hoge of te lage temperaturen

Het voordeel aan binnen kruiden houden, is dat je meestal de temperatuur beter kan controleren dan buiten. Natuurlijk kan hevige koude of net een hittegolf buiten er wel voor zorgen dat de temperatuur binnen moeilijker te beheersen valt.

Nochtans is een goede en stabiele temperatuur alleen maar bevorderlijk voor de gezondheid van je kruiden.

Te hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging of verbranding van de bladeren. Te lage temperaturen kunnen dan weer zorgen voor een vertraagde groei en een grotere kwetsbaarheid voor allerlei plagen en ziektes.

Probeer dus de temperatuur tussen de 18°C en de 24°C te houden zodat je kruiden het best kunnen groeien.

5. Tocht

Kruiden vinden tocht helemaal niet fijn, het is zelfs erg stresserend voor hen. Het is dus belangrijk dat zij daar niet aan worden blootgesteld. Wanneer dit wel gebeurt, gaan de kruiden verwelken, verkleuren of kennen ze bladverlies.

Tocht is voor de meeste kruiden en planten problematisch. Kruiden zoals peterselie en basilicum zijn daar zelfs zeer gevoelig voor.

Let dus op voor ramen en deuren en houd planten weg uit de tocht.

Conclusie

Binnenshuis een kruidentuin houden is zeker goed te doen. Net zoals je buiten op enkele zaken moet letten, zijn er ook binnenshuis een paar uitdagingen om rekening mee te houden. 

Als je jouw kruiden uit de tocht zet, de temperatuur controleert, genoeg licht voorziet, de luchtvochtigheid beheerst en tenslotte niet te veel en niet te weinig water geeft, moet het zeker lukken een succesvolle kruidentuin in huis aan te leggen.

Benieuwd welk materiaal je nodig hebt om binnenshuis een kruidentuin aan te leggen? Lees dan onze blog: Wat heb je nodig om een kruidentuin binnenshuis te houden?

Reacties
Categorieën