6 kookboeken met recepten uit de Hoorn van Afrika

De Hoorn van Afrika bestaat uit Somalië, Eritrea, Ethiopië en Djibouti. Het is een regio die op culinair vlak weinig bekend is bij het grote publiek. Wat jammer en vooral onterecht is aangezien deze landen zeer smaakvolle en unieke keukens hebben met diepe en complexe smaken. 

Deze regio, net als diens culinaire traditie, kent een rijke geschiedenis die ook heel wat buitenlandse invloeden heeft ondergaan doordat de regio zo centraal gelegen is op traditionele handelsroutes. 

Omdat voor velen deze keukens nog een waar mysterie zijn, biedt deze top 6 van de beste kookboeken een ideale manier om lekkere gerechten uit deze streek te leren kennen en zich helemaal onder te dompelen in deze boeiende geschiedenis en culinaire tradities.

6 handige kookboeken

Ben je zelf geïnteresseerd om de Hoorn van Afrika op een gastronomische manier beter te leren kennen? Dan kan dat perfect aan de hand van deze boekenlijst. 

Maar natuurlijk kunnen deze boeken ook het perfecte cadeau vormen, voor een verjaardag, moederdag, vaderdag, een jubileum of een andere feestelijke aangelegenheid. Misschien ken je iemand die een fervente hobbykok is die graag wel eens een nieuwe keuken wil ontdekken of al een zekere kennis heeft over deze boeiende regio en graag nog meer recepten leert kennen? 

Of verras je vrienden, gezin of familie met enkele heerlijke gerechten uit de Hoorn.

Wat je redenen ook zijn, deze lijst heeft je veel te bieden. Let wel, de meeste boeken zijn in het Engels geschreven, maar toch goed te volgen door de simpele beschrijvingen en duidelijke foto's.

1. Ethiopian cookbook

Zoals de ondertitel van dit boek suggereert, vermeldt dit kookboek zeer traditionele gerechten. Als je interesse dus vooral bestaat uit traditionele kooktechnieken en recepten, is dit kookboek perfect.

2. Teff Love

Dit leuke boek biedt de beste veganistische gerechten om de rijke Ethiopische keuken te ontdekken en zonder twijfel te gaan waarderen. Als deze keuken je aanspreekt, is dit eenvoudig geschreven boek absoluut een aanrader.

3. Ethiopia

Dit boek dompelt je volledig onder in zowel de Ethiopische keuken als de lokale tradities en gewoonten. De prachtige foto's maken het helemaal af. Je leert deze regio en zijn unieke smaken kennen en je kan er zo natuurlijk ook van proeven.

4. In Bibi's Kitchen

Een boek dat we zeker kunnen aanraden is In Bibi's Kitchen, een uniek boek met 75 recepten, overgeleverd door grootmoeders, of bibis, uit 8 Afrikaanse landen die aan de Indische oceaan liggen, waaronder Somalië en Eritrea. Naast de recepten staan er verschillende boeiende verhalen in dit boek die je helpen de rijke cultuur, familiewaarden en geschiedenis te begrijpen waar deze vrouwen deel van uitmaken.

5. Het Nieuw Afrikaans Kookboek

Dit boek focust vooral op meer moderne Afrikaanse gerechten en gaat breder dan enkel de Hoorn van Afrika. Het is echter een perfecte manier om Afrikaanse gerechten te leren kennen. Wat dit een geweldig boek maakt, is dat het voornamelijk erg eenvoudige recepten zijn met makkelijk te vinden ingrediënten. Het is heel fijn om op deze manier zo een totaal andere keuken te ontdekken en te doorgronden. Het is in onze lijst ook het enige Nederlandstalige boek. Als je dat dus verkiest, is dit boek zeker aangewezen.

6. Food & Cooking of Africa

Dit boek met 80 recepten van over heel Afrika, waaronder Ethiopië, is een uiterst makkelijk te gebruiken kookboek. De recepten worden namelijk duidelijk uitgelegd en vooral de stap-voor-stap foto's maken het als het ware simpel om deze boeiende, nieuwe gerechten te maken. Je kan ook info terugvinden over de gebruikte ingrediënten, kooktechnieken en een stukje geschiedenis. Het is een geweldige manier om de Afrikaanse keuken te verkennen.