
De winter kruipt dichterbij, de temperaturen dalen. Op een donkere winteravond of een koude, regenachtige ochtend smaakt een lekker warm kopje thee nog heerlijker dan anders. De geur van de kruiden, het fruit of andere ingrediënten, vult het huis met warmte en gezelligheid.
Thee is de perfecte drank om je lichaam te verwarmen en je geest tot rust te brengen. Het maakt die donkere wintermaanden net wat aangenamer. Er is een grote verscheidenheid aan thee beschikbaar zodat iedereen aan zijn trekken komt.
Je kan echter ook zelf je theemix samenstellen. De kruidentuinen buitenshuis zijn grotendeels uitgebloeid, behalve enkele kruiden die ook winterhard en wintergroen zijn. Misschien zijn er verse kruiden beschikbaar in de kruidentuin binnenshuis of in serres en natuurlijk kan je in verschillende supermarkten nog verse kruiden aanschaffen.
Als je echter een deel van je kruidenoogst gedroogd hebt, kan je deze nu gebruiken. Kruiden drogen is een heel makkelijke en efficiënte manier om ook in de winter nog te genieten van je lekkere zomerkruiden. Dat is maar één van de voordelen van het drogen van kruiden.
Om zelf je mix samen te stellen, kan je je creativiteit aan het werk zetten. Je kan gaan voor een kruidige mix die doet denken aan de gezelligheid van een knisperend haardvuur of net kiezen voor een frisse theeblend om je op te peppen na het maken van een stevige winterwandeling.
Zelf je thee samenstellen is een haast magisch proces. De mogelijkheden zijn eindeloos zodat je kan blijven uitproberen en innoveren.
Bovendien is een zelfgemaakte theemix ook een prachtig en persoonlijk cadeau. Een mooi potje met een eigengemaakte creatie leent zich perfect als geschenkje voor de aankomende feestdagen. Bezorg familie of vrienden een hartverwarmend moment door een blend voor hen samen te stellen of zelfs naar hen te vernoemen.
Lees hier meer over onze theemixen die eenvoudig te maken zijn en perfect passen bij het winterseizoen.
Deze mixen zijn geschikt voor een theepot van ongeveer 500 ml water, goed voor 2 à 3 kopjes thee. Indien je enkel een tas thee wil zetten, halveer je de hoeveelheden. De kruiden kan je in een thee-ei of theezeef verzamelen om te laten trekken in een theepot of theetas. Je kan de ingrediënten ook los in de theepot of het kopje doen, waarna het wel noodzakelijk is de thee nog te zeven alvorens te serveren.
De zoetstof bij elke mix vermeld, zoals honing, rietsuiker of bruine suiker, voegt een bijpassende smaak toe aan de betreffende mix maar kan men steeds naar eigen voorkeur toevoegen. Laat daarom best ieder deze in de eigen tas vermengen met de thee, naar persoonlijke voorkeur.
Bepaalde enzymen van honing zouden verloren gaan wanneer deze aan hete thee wordt toegevoegd. Wachten tot de thee enigszins afgekoeld is, kan dit verhelpen.
1. Winterse Dennengeur
Een thee geïnspireerd door de geur van dennenbomen in de koude winterlucht, met een warme en kruidige smaak.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde bieslook
2 takjes verse dennennaalden (goed gewassen)
1 kaneelstokje
2 schijfjes sinaasappel
Ahornsiroop naar voorkeur
Bereiding:
Laat de rozemarijn, bieslook, dennennaalden en het kaneelstokje 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg de schijfjes sinaasappel en de ahornsiroop toe en roer goed.
De aardse rozemarijn, bieslook en dennennaalden geven een rijke, kruidige thee, terwijl de sinaasappel wat frisheid aan de thee geeft. Perfect voor de koude winterdagen.
2. Knusse Kaneelblend
Een warme en zoete thee, perfect om je handen aan te verwarmen op een koude avond.
Ingrediënten:
1 kaneelstokje
1 tl gedroogde appelstukjes
2 kruidnagels
1 stukje verse gember
Honing naar voorkeur
Bereiding:
Laat de kaneelstok, appelstukjes, kruidnagel en gember 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg de honing toe en roer goed.
De kaneel en kruidnagel zorgen voor wat warmte, terwijl de appel en honing de thee zoet maken en de gember voor subtiele pittigheid zorgt.
3. Winterse Vruchtenpracht
Een fruitige en verwarmende thee die doet denken aan de geuren van feestelijke wintermarkten.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde hibiscus
1 tl gedroogde kersen
1 tl gedroogde rozenbottel
2 schijfjes verse appel
1 steranijs
Rietsuiker naar voorkeur
Bereiding:
Laat de hibiscus, kersen, rozenbottel, appels en steranijs 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg de rietsuiker toe en roer goed.
De hibiscus, kersen en rozenbottel bieden de thee een licht zurige smaak, terwijl de steranijs voor een kruidig aroma zorgt. De appel en de rietsuiker schenken dan weer wat fruitige zoetheid aan de thee.
4. Warme Harmonie
Deze thee roept de warmte van een open haard op.
Ingrediënten:
2 tl gedroogde salie
1 kaneelstokje
2 schijfjes verse peer
1 tl gedroogde lindebloesem
Bruine suiker naar voorkeur
Bereiding:
Laat de salie, het kaneelstokje, de verse peer en de lindebloesem 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg eventueel bruine suiker toe voor een zoetere smaak en roer goed
De diepe, aardse smaak van salie wordt in balans gebracht door de zoetheid van de peer, de suiker en de lindebloesem.
5. Kruidige Sneeuwvlok
Een delicate en kruidige thee die je op de koude dagen verwarmt.
Ingrediënten:
2 tl gedroogde tijm
1 schijfje citroen
2 takjes verse munt
1 stukje verse gember
Honing naar voorkeur
Bereiding:
Laat de tijm, munt, gember en citroen 7-9 minuten trekken in het kokende water. Voeg de honing toe en roer goed.
De frisse munt en citroen contrasteren mooi met de kruidige tijm en de verwarmende gember, met als resultaat een verfrissende en tegelijkertijd verwarmende winterthee.
6. Donkere Winteravond
Een diepe, rijke thee met warme smaken die je omhelst tijdens lange winteravonden.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde zwarte bessen
1 tl gedroogde vlierbessen
2 tl gedroogde bramen
1 kruidnagel
1 steranijs
Ahornsiroop naar voorkeur
Bereiding:
Laat de zwarte bessen, bramen, vlierbessen, kruidnagel en steranijs 10-12 minuten trekken in het kokende water. Voeg de honing toe en roer goed.
De zwarte bessen, bramen en vlierbessen zorgen voor een rijke fruitigheid, terwijl de kruidnagel en steranijs een kruidige warmte toevoegen.
7. Gouden Zonsondergang
Een warme, kruidige thee die perfect is voor op koude avonden.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde kamillebloemen
1 schijfje verse citroen
1 schijfje verse sinaasappel
1 stukje verse gember
1 kruidnagel
1 tl gedroogde rozenblaadjes
Honing naar voorkeur
Bereiding:
Laat de kamille, sinaasappelschijf, citroenschijf, gember en kruidnagel 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg de rozenblaadjes toe en uiteindelijk de honing. Roer goed.
De sinaasappel, citroen en gember geven een frisse, pittige smaak, terwijl de kruidnagel een warme troost biedt.
8. Woudgeheimen uit de herfst
Een aardse, diepe thee met kruidige en fruitige geuren die doet denken aan een wandeling door een herfstbos.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde frambozenbladeren
1 tl gedroogde bramenbladeren
1 tl gedroogde frambozen
1 tl gedroogde rode bessen
1 steranijs
Bruine suiker naar voorkeur
Bereiding:
Laat de salie, rode bessen, frambozenbladeren, bramenbladeren, frambozen en steranijs 10 - 12 minuten trekken in het kokende water. Voeg de suiker toe en roer goed.
De salie en steranijs schenken een aardse smaak aan de thee die goed samengaat met het gedroogde rode fruit.
9. Winterse Warmte
Een thee vol verwarmende kruiden en specerijen die je op koude dagen van binnenuit verwarmt.
Ingrediënten:
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde ananassalie
1 tl gedroogde citroenmelisse
1 tl gedroogde Oost-Indische kers (mix van blaadjes en bloemen)
1 kruidnagel
Rietsuiker naar voorkeur
Bereiding:
Laat de tijm, rozemarijn, ananassalie, citroenmelisse, Oost-Indische kers en kruidnagel 8-10 minuten trekken in het kokende water. Voeg de rietsuiker toe en roer goed.
De rozemarijn en tijm geven een aardse smaak aan de thee, de kruidnagel zorgt voor wat warmte en de citroenmelisse, ananassalie en Oost-Indische kers voegen een zekere frisse fleurigheid toe.