
De herfst is in het land. Dat wil zeggen dat de temperatuur gaat dalen, wat voor heel wat planten geen fijn vooruitzicht is. Toegegeven ook heel wat mensen kijken daar niet naar uit en net zoals wij meer binnen zullen gaan vertoeven, is het voor sommige planten ook het moment ze klaar te maken om binnen te gaan overwinteren.
De meeste meerjarige kruiden, zijn winterhard en kunnen dus buiten blijven staan. De winters zijn meestal ook niet meer zo streng als vroeger, maar toch kunnen er nog stevige vorsttemperaturen optreden en die kunnen zeker schade aanbrengen.
Een oplossing kan zijn deze vorstgevoelige kruiden en planten naar binnen te halen. Er zijn dan wel enkele richtlijnen om rekening mee te houden.
Wij sommen de 8 belangrijkste tips op om op een goede, veilige en succesvolle manier je planten en kruiden van buiten naar binnen te verhuizen.
1. Kies de juiste kruiden en planten
Laten we eerst al eens kijken om welke kruiden en planten het gaat.
Eenjarige kruiden zoals basilicum en koriander zullen ook binnen vaak niet overleven nadat ze al een bloeiperiode gekend hebben, maar eventueel kan het naar binnen halen wel helpen ze nog wat langer in leven te houden. Een kruid zoals gember kan dan weer moeilijk buiten overleven en zal dus waarschijnlijk het grootste deel van het jaar binnen vertoeven. Dit kruid kan alleszins onmogelijk buiten overwinteren.
Er zijn een aantal kruiden die beperkte vorst kunnen verdragen, niettemin kan het naar binnen brengen van deze planten helpen ze gezond te houden en mogelijk ook voor extra oogst zorgen tijdens de winter. Dan denken we aan kruiden zoals Franse lavendel, munt, oregano, peterselie en echte kamille. Zelfs een kruid als tijm, dat nochtans wel wat vorst kan verdragen, kan binnen tijdens de winter verder groeien en mogelijk productiever zijn dan buiten.
Andere kruiden, zoals ananassalie en citroengras, zijn meerjarig, maar worden niet als winterhard beschouwd en zullen dus meer dan waarschijnlijk sterven wanneer ze in de winter buiten blijven staan, zelfs bij een eerder zachte winter.
Ook andere planten zoals geraniums, fuchsia's en hibiscus kan je best binnen laten overwinteren.
Blijf gedurende de winter licht snoeien om je kruidenplanten compact te houden en voortdurende groei te stimuleren. Dit kan je voornamelijk doen door de planten af te toppen. Blijf ook steeds beschadigde of dode bladeren verwijderen om verdere aantasting te vermijden.
2. Bereid je planten voor
Maak je planten schoon alvorens ze naar binnen te brengen. Dat wil zeggen dat je dode of beschadigde bladeren verwijdert en de planten ook nakijkt op ziektes en ongedierte. Breng nooit planten naar binnen die last hebben van plagen, dat zou namelijk je andere planten binnenshuis kunnen aantasten.
Je kruiden naar binnen halen zorgt voor een abrupte wijziging van temperatuur. Dat geeft stress. Daarom kan het beter zijn je planten de kans te geven te wennen aan de nieuwe omstandigheden.
Dit kan je doen door ze eerst enkele dagen onder een afdak te plaatsen of op een andere beschutte plek. Dat kan de planten voorbereiden op de nieuwe omstandigheden. Je kan er ook voor kiezen de kruiden gedurende de nacht binnen te halen en overdag nog buiten te laten. Na een paar dagen zijn de planten klaar om te verhuizen.
3. Graaf je kruiden uit zonder schade
Wanneer je kruiden in volle grond staan, zullen ze moeten overgeplant worden in een pot om ze naar binnen te brengen. Daarbij is het cruciaal de wortels niet te beschadigen. Begin dan ook te graven op voldoende afstand van de plant en maak voorzichtig de grond los. Graaf diep genoeg en werk naar het midden toe. Wrik uiteindelijk de plant los, maar ga niet aan de kruiden trekken, dat zal de plant beschadigen.
Het is belangrijk de wortelkluit zo volledig mogelijk te houden met dus nog genoeg aarde rondom en tussen de wortels. Dit zal de plant helpen zich aan te passen aan zijn nieuwe verblijfplaats.
Kies een pot uit die groot genoeg is voor de wortels van je kruiden en houd er rekening mee dat ze nog kunnen groeien doorheen de winter. Daarnaast zijn er voldoende drainagegaten nodig en tenslotte moet je een goede potgrond gebruiken.
Na het overplanten in een pot, kan je best je kruiden water geven. De planten moeten zich herstellen en de nieuwe aarde moet zich in de pot gaan zetten, water kan daarbij helpen. Let wel op voor overbewatering.
4. Zorg voor goede potten en bakken
Zowel voor kruiden die je nog moet uitgraven als voor kruiden die reeds in potten staan, is het vooral nodig dat ze voldoende plek hebben en dat de potten genoeg drainagemogelijkheden bezitten.
Voor ons als mens is het daarnaast ook belangrijk dat we de potten en bakken op een veilige manier kunnen verhuizen. Kies daarom voor lichte materialen. Potten op wieltjes of trolleys met wieltjes kunnen ook een oplossing bieden.
Het is alleszins belangrijk jezelf te beschermen en niet te forceren. Daarbovenop is het ook van belang dat je de potten niet laat vallen aangezien dat zowel de plant, de pot, de vloer en misschien zelfs een ongelukkige voet kan beschadigen, vandaar dat wieltjes een oplossing kunnen bieden.
https://pf.tradetracker.net/?aid=477865&encoding=iso-8859-1&type=xml-v2&query=plantentrolley&categoryType=2&additionalType=2
Voor de meeste kruiden en planten is het beter zo laat mogelijk naar binnen te gaan en zo vroeg mogelijk weer naar buiten.
5. Zet ze binnen op de juiste plek
De meeste kruiden en andere planten hebben zonlicht nodig. In de winter zijn de dagen korter en is dus het aantal uren zonlicht meer beperkt. Daarnaast kan het zijn dat het onmogelijk is al je planten, inclusief de binnenplanten die je reeds in je bezit hebt, in de zon te zetten. Groeilampen kunnen daar een oplossing voor bieden. Deze lampen zijn specifiek ontworpen om zonlicht na te bootsen en kunnen daarom bijdragen aan de gezondheid van je planten.
Grote temperatuurschommelingen zijn nefast voor de meeste planten. Zorg daarom voor een constante temperatuur in huis of toch in de kamers waar je je planten onderbrengt. Vermijd zeker ook een plek waar de kruiden in de tocht staan, dat vinden de meeste planten niet leuk.
Tenslotte kan binnen de lucht droger zijn dan buiten, zeker wanneer de verwarming aan staat. Om een goede luchtvochtigheid te behouden en dus uitdroging van je kruiden te voorkomen, kan je bakjes met water rond de planten zetten. Een luchtbevochtiger kan ook een oplossing bieden.
6. Verzorg je kruiden
Meestal hebben kruiden binnen minder water nodig dan buiten. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. De bovenste laag grond mag zelfs droog aanvoelen. Ook binnen kan wortelrot voorkomen, dus let zeker op voor overbewatering en gebruik potten met voldoende drainagegaten.
Voeding geven zal minder noodzakelijk zijn dan tijdens het groeiseizoen. Toch kan af en toe nog bijvoeden helpen de planten sterk en gezond te houden. Maandelijks licht bemesten, zal meestal voldoende zijn.
Ook snoeien zal bijdragen aan de gezondheid van je kruiden. Blijf gedurende de winter licht snoeien om je kruidenplanten compact te houden en voortdurende groei te stimuleren. Dit kan je voornamelijk doen door de planten af te toppen. Blijf ook steeds beschadigde of dode bladeren verwijderen om verdere aantasting te vermijden.
Houd je planten ook goed in het oog. Kruiden geven meestal signalen wanneer het niet goed met ze gaat. Wanneer bladeren gaan verwelken of geel worden, kan dat op allerlei problemen wijzen. Kijk na of de planten voldoende zonlicht krijgen bijvoorbeeld en genoeg water of misschien hebben ze net teveel water gehad.
Houd er rekening mee dat een dergelijke verhuis voor vele kruiden stresserend kan zijn. Geef ze dus voldoende tijd zich aan te passen en negeer de signalen niet.
Na het overplanten in een pot, kan je best je kruiden water geven. De planten moeten zich herstellen en de nieuwe aarde moet zich in de pot gaan zetten, water kan daarbij helpen.
7. Kies voor een serre of binnen in huis
Serres kunnen een goede verblijfplaats betekenen voor je kruiden tijdens de winterperiode. Zeker voor planten die een matige winter goed kunnen verteren, zal een serre over het algemeen voldoende bescherming bieden.
Een groot voordeel van een serre is dat die meestal veel zonlicht kan voorzien voor je planten. Als je er voor kan zorgen dat de serre vorstvrij blijft en de temperatuur constant, kan de serre de betere plek zijn voor vele tuinkruiden.
8. Wacht op het juiste moment
Een milde herfstdag is het meest ideale moment om aan de slag te gaan. Je dient alleszins vóór de eerste nachtvorst het nodige te doen, zeker wanneer je de kruiden uit de volle grond dient over te brengen. Graven wanneer de grond bevroren is, is namelijk moeilijk.
Het is echter niet nodig te snel te zijn. Voor de meeste kruiden en planten is het beter zo laat mogelijk naar binnen te gaan en zo vroeg mogelijk weer naar buiten. Kruiden die milde vorst kunnen verdragen kunnen ook later overgebracht worden dan kruiden en planten die al bij de minste vorsttemperaturen schade oplopen.
Houd er hierbij ook rekening mee dat sommige variëteiten van kruiden beter of net slechter tegen de koude kunnen dan anderen. Kijk dus goed na wat jouw planten juist nodig hebben.