
De herfst is een bijzondere en vooral belangrijke periode voor het verzorgen en onderhouden van je tuin. De zomer is voorbij, de periode van groeien, bloeien en oogsten dus en de winter komt er aan, een periode van koude temperaturen en zelfs kans op sneeuw.
Het is niet evident je tuinplanten en kruiden veilig het winterseizoen door te loodsen. Maar je wil natuurlijk wel dat je vaste planten in het voorjaar weer fris en gezond van start kunnen gaan. Het is dus van belang in de herfst de nodige voorzorgen te nemen.
Je kan ervoor kiezen je buitenplanten binnen te laten overwinteren, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Met deze 6 tuinwerkjes kan jij je kruidentuin en bij uitbreiding je volledige tuin, voorbereiden op de winter
Taak 1: Laatste oogst
Eenjarige kruiden en planten zullen de eerste vorst niet overleven. Je dient de laatste oogst dus tijdig te plannen. Je kan nog enkele lekkere gerechten met kruiden op je bord toveren, maar je kan natuurlijk ook het nodige doen om je kruiden te bewaren zodat je er ook tijdens de winter nog van kan genieten.
Je kan je kruiden invriezen, drogen of fermenteren. Al die bewaartechnieken zijn niet moeilijk om te doen, zeker niet als je weet hoe het moet, maar dat is bij de meeste dingen zo natuurlijk. Het invriezen van kruiden kan op verschillende manieren gebeuren. Het is één van de makkelijkste maar zeker niet de enige goede manier om kruiden ook later nog te kunnen gebruiken.
Zo zijn er ook talrijke voordelen aan het drogen van kruiden en ook fermenteren is een geweldige manier om kruiden te bewaren. Deze twee methoden vragen beiden wel wat kennis en kunde, maar hiermee kan je wel het genot van je kruidentuin zelfs in de winter ervaren. In onze blog over de mogelijke problemen bij fermenteren, kan je alvast enkele nuttige tips krijgen.
Taak 2: Opruimen
Dode planten en plantdelen, verwelkte bladeren en ander tuinafval kan je best verzamelen en verwijderen om ziektes en plagen te voorkomen. Plantenpotten die leeg komen te staan omdat ze eenjarige planten bevatten, kan je in het tuinhuis onderbrengen of op een andere beschutte plek. Mocht je deze planten binnen laten overwinteren, kan je best de potten wat schoonmaken en binnen op een geschikte plek plaatsen.
Houd er rekening mee dat klei en terracottapotten gevoelig kunnen zijn voor vorstschade. Wanneer je dergelijke potten in een plantenschaal hebt staan, kunnen ze breken wanneer de schalen water bevatten dat bevriest. Zet ze dus veilig weg.
Let er op dat er planten zijn die bovengronds afsterven, maar ondergronds blijven verder bestaan. Wanneer dergelijke planten in potten en bakken staan, kan je die daarom beter verhuizen naar een meer beschutte plek. Deze planten zullen doorgaans vorst, regen en sneeuw kunnen overleven, maar periodes van aanhoudende regen of extreme temperaturen, kunnen toch schade aanbrengen.
Taak 3: Mulchen
Breng een laag mulch aan rond de basis van je vaste kruiden en andere planten. Deze laag werkt isolerend en zal de plant beschermen tegen extreme omstandigheden zoals bevriezing.
Als mulch kan je onder andere stro of houtsnippers gebruiken. Strooi de mulch niet tot tegen de plant zelf, dat zou rotting kunnen bevorderen. Zorg er ook voor dat de mulchlaag niet te dik is zodat er geen vocht in blijft vastzitten, want ook dat kan zorgen voor rotting en schimmels.
Anderzijds moet de mulchlaag wel voldoende dik zijn om effectief isolerend te kunnen werken. Volg daarom best de instructies die op de verpakking staan. Indien je zelf mulch gemaakt hebt, houd je best rekening met een laag van 5 tot 10 cm, dit is ook afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt.
Taak 4: Snoeien
Voor sommige kruiden en andere vaste planten is het najaar het ideale moment om ze nog eens deftig terug te snoeien, zodat de plant in het voorjaar weer opnieuw kan gaan groeien en bloeien.
Verwijder alleszins dode of aangetaste bladeren en takken, maar let er ook op niet te veel te snoeien. Het kan namelijk de plant verzwakken wanneer kort daarop extreme weeromstandigheden optreden. Overmatig snoeien kan er dan voor zorgen dat de plant slecht reageert en beschadigd geraakt. Teveel gezonde takken en plantdelen verwijderen kan de winterhardheid aantasten.
Snoei dus niet te laat op het jaar en wees niet al te enthousiast.
Taak 5: Afdekken
Sommige planten zullen tijdens de winter extra bescherming kunnen gebruiken. Bij extreme temperaturen kunnen ook planten die een matige winter zonder problemen kunnen overleven extra hulp gebruiken.
Winterhoezen, vliesdoeken, maar ook jute zakken kunnen dienen om planten af te dekken en zo veilig het winterseizoen door te komen. Er zijn verschillende stoffen die kunnen gebruikt worden als afdekhoezen, maar zorg wel voor een ademende stof zodat je de planten niet verstikt.
Taak 6: Bodem verzorgen
Deze zomer was geen mooi voorbeeld, maar meestal zal er in de zomerperiode minder neerslag vallen dan in de herfst en de winter. Door de frisse temperaturen in het najaar hebben de meeste planten ook heel wat minder water nodig. Een goede drainage is daarom dus nog belangrijker, zowel van potten als in volle grond.
Compost aanbrengen zal helpen de planten in goede gezondheid de winter te laten in gaan. Door te composteren zal je namelijk de bodemstructuur verbeteren en extra voedingsstoffen toevoegen. De bodem losmaken zal de drainage verbeteren en ervoor zorgen dat de grond minder vocht vasthoudt.
Met deze 6 taakjes voor de tuin, kan je veilig de winter ingaan en in het voorjaar weer volop genieten van je heerlijke kruiden.