De voordelen en uitdagingen van verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren houdt in dat er in de hoogte wordt geplant, verticaal dus, in plaats van het meer traditionele planten in de breedte of horizontaal. Je kan hiervoor kiezen om verschillende redenen: je hebt weinig plaats, je wil een muur of schutting verfraaien of gewoon omdat je het verkiest.
Voor deze vorm van tuinieren bestaan verschillende systemen. Onze blog: Verticaal tuinieren: welk systeem past bij jou. helpt jou het juiste systeem te kiezen voor jouw situatie.
Er zijn verschillende voordelen aan dit soort van tuinieren, maar waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. Laten we dus beiden eens bekijken.
Voordelen van verticaal tuinieren
Het eerste en misschien wel grootste voordeel of toch vaak de voornaamste reden waarom de meeste mensen kiezen voor verticaal tuinieren, is natuurlijk dat het ruimtebesparend is. Je hebt geen grote tuin of reusachtig balkon nodig om toch allerlei planten te kunnen houden aangezien je in de hoogte werkt in plaats van in de breedte.
Het is natuurlijk ook gewoon mooi. Een groene muur, een wand vol heerlijke kruiden, bloemen of andere plantjes, een mens kan het slechter treffen. Je kan deze manier van tuinieren dan ook gebruiken om een lelijke of kale muur te verbergen of op te fleuren of je kan er je privacy mee verhogen door inkijk te verminderen aan een schutting of balkonbalustrade.
Je zal er ook verbaasd om zijn hoe een groene muur kan helpen tijdens een periode van hitte. Die periodes zijn eerder beperkt in België, maar niettemin zal je een duidelijk verschil merken. Een gewone stenen muur of een muur vol planten levert een aanzienlijk verschil op qua warmte op het terras of balkon.
Je kan zelf meer in de hoogte werken tijdens het oogsten en verzorgen van je planten. Je hoeft je minder te bukken of voorovergebogen te staan. Je rug zal je dus dankbaar zijn.
Onkruid kan zeker nog voorkomen, maar gaat zich minder snel verspreiden, dus verticaal tuinieren is ook onderhoudsvriendelijker. Hetzelfde kan gezegd worden over ziekten en plagen. Een goede verzorging van je planten blijft natuurlijk belangrijk.
Water geven kan makkelijker verlopen, afhankelijk van het systeem. Vaak wordt vooral bovenaan water gegeven en sijpelt dit door naar de lagere planten. Kijk goed na welk drainagesysteem er gebruikt wordt, want hier ligt al meteen toch ook een eerste pijnpunt van het verticaal tuinieren.
Uitdagingen bij verticaal tuinieren
Zoals het bij potten en bakken in het algemeen makkelijker gebeurt, kan ook bij het verticaal tuinieren er sneller sprake zijn van uitdroging. Het kan dus mogelijk zijn dat je planten meer water nodig hebben, afhankelijk van een eventueel ingebouwd bewateringssysteem.
Daarnaast zijn niet alle planten even geschikt voor het verticaal tuinieren. Soms is de plaats die planten en vooral hun wortels krijgen, eerder beperkt. Het is dus belangrijk voor planten te kiezen die minder plek nodig hebben. Bedenk op voorhand welke planten je wil en of zij met deze beperking om kunnen. Dit kan bepalend zijn om voor een groot of net een kleiner systeem te kiezen. Of een systeem te zoeken dat toch wat meer plek voorziet.
Dezelfde bedenking kan gemaakt worden in verband met het aantal uren zon en schaduw dat een bepaalde plaats zal schenken, waarop verticaal getuinierd zal worden. Alle planten dienen daarom gelijkaardige groei- en omgevingsomstandigheden nodig te hebben of aan te kunnen.
Wanneer je meerdere potten of bakken hebt, kan je ze meer verspreiden en verschillende omstandigheden aanbieden aan je planten. Bij verticaal tuinieren is dit anders waardoor het van belang is daar op voorhand bij stil te staan.
Kijk ook altijd even na of de muur, schutting of balustrade waartegen je het verticale systeem zou plaatsen en zou aan bevestigen, geschikt is het te dragen. Houd er rekening mee dat het niet alleen over het gewicht gaat van het systeem dat je aanschaft, maar ook van de (vochtige) potgrond die er zal inzitten. Veiligheid boven alles, dus neem daarin geen risico en informeer je goed.
Geschikte kruiden
Planten met oppervlakkige wortels en een compacte groei zijn ideaal om mee verticaal te tuinieren. Planten met diepe of brede wortels zijn dat dan weer niet. Natuurlijk hangt ook nog veel van het systeem zelf af, het ene zal meer plek bieden voor een uitgebreide wortelgroei dan het andere.
Niettemin zijn sommige planten duidelijk meer geschikt voor deze manier van tuinieren. Let ook op het gewicht van een volgroeide plant, een zware plant is minder ideaal tegenover een lichte.
Kruiden die zich goed lenen voor dit systeem zijn peterselie, basilicum, bieslook, tijm en munt, maar houd er bij munt rekening mee dat deze plant een echte woekeraar is, wat geen enkel probleem is wanneer je een muur vol munt wil natuurlijk.
Denk ook eens aan aardbeien, deze plant is uitermate geschikt voor het verticaal tuinieren..
Kruiden zoals rozemarijn, rode klaver en lavas zijn dan weer niet de ideale bewoners van je verticale systeem. Evenmin is het een goed plan groenten zoals courgette of pompoenen hierin te plaatsen.
Bedenk dus op voorhand welke kruiden en andere planten je in een dergelijk systeem wil houden.
Conclusie
Verticaal tuinieren staat voor veel planten op weinig plek, ideaal dus wanneer je weinig ruimte hebt, niet al te veel plek wil geven aan je planten of je jouw planten op een beperkte, compacte ruimte wil houden.
De voordelen van dit systeem zijn talrijk, echter zijn er ook enkele uitdagingen aan deze manier van tuinieren. Deze dienen echter geen effectief probleem te vormen indien je ze kent en er rekening mee houdt.
Wil je weten welke systemen er bestaan om verticaal te tuinieren zodat je de juiste manier kan vinden voor jou? Lees dan zeker onze blog: Verticaal tuinieren: welk systeem past bij jou.