alternatieve halloweenhoofding
Recepten en keukentips
Recepten en keukentips
10/20/2024
5 min
0

Halloweenhapjes met kruiden

10/20/2024
5 min
0

Halloween is vandaag de dag niet meer weg te denken als feestdag in onze contreien. Kinderen houden er natuurlijk van zich in enge monsters of boze heksen te verkleden. Het huis versieren met spinnenwebben en pompoenen mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Deze feestdag gaat gepaard met een rondgang op jacht naar snoepjes. Thuisgekomen moet er naast al dat snoep ook nog gegeten worden.

Daarom hebben wij deze 5 lekkere en makkelijk te bereiden hapjes met kruiden bedacht. Zo kan je met weinig moeite enkele super smakelijke halloweenhapjes op tafel toveren die zowel de kinderen als de volwassenen zullen bekoren.

Onderaan kan je ook nog enkele tips terugvinden om verspilling tegen te gaan die zeker de moeite waard zijn.

1. Afgehakt hand

Ingrediënten voor 1 hand:

1 of 2 pakjes bladerdeeg

80 gram geraspte mozzarella

2 el fijngehakte peterselie

6 olijven

1 eidooier


Bereiding:

Gebruik je eigen hand als de vorm om een hand uit het bladerdeeg te snijden. Doe dit tweemaal. De ene hand mag iets groter zijn dan de andere maar de vormen moeten wel enigszins overeenkomen. De handen worden namelijk uiteindelijk op elkaar gelegd, maar aangezien er een vulling moet aangebracht worden en de twee handen aan de zijkant dienen samengedrukt te worden, is het aan te raden dat de ene vorm iets groter is dan de andere vorm.

Meng de mozzarella en de fijngehakte peterselie met elkaar en leg deze uiteindelijk op één vorm. Snijd de helft van de olijven in de breedte in twee en de andere helft in de lengte.

Gebruik de halve olijven die in de breedte zijn gesneden als knokels. Leg de andere deegvorm bovenop de eerste vorm en druk de randen voorzichtig aan. Gebruik de halve olijven die in de lengte gesneden zijn als nagels.

Klop de eidooier en smeer dit over het deeg

Kijk de instructies op het pakje bladerdeeg na om de oven correct in te stellen en de juiste baktijd te weten. Indien je een klein hand hebt zal één bladerdeegpakje volstaan, bij een groot hand zal je er twee nodig hebben. De hoeveelheid mozzarella kan hierbij ook verschillend zijn.

Serveer eventueel met een potje 'bloederige' ketchup.


2. Paprikamummies

Ingrediënten voor 6 hapjes:

1 paprika

70 gram feta

1 el fijngehakte paarse basilicum

1 el tijm

10 gram gemalen Parmezaan kaas

1 pakje bladerdeeg

1 olijf

Peper en zout

1 eidooier


Bereiding:

Verwijder de steel en zaadjes van de paprika en verdeel in 6 stukken. Snijd de feta in kleine stukjes en prak deze fijn. Kruid de fetakaas met peper en zout en houd een klein gedeelte apart om als gezichtje te dienen voor de mummie. Dit is niet noodzakelijk en enkel van belang indien je verkiest dat het gezicht van de mummie helemaal wit is. Het paars van de basilicum kan namelijk een beetje uitsmeren door de hitte. Het kan de mummie ook een extra griezelig uitzicht geven. Dus ieder kiest zelf of dit gedaan wordt of niet.

Voeg de fijngehakte basilicum en tijm bij de feta en meng goed. Verdeel het fetamengsel over de paprikadeeltjes en druk het aan. Leg eventueel de feta zonder basilicum en tijm op het bovenste deel van de paprika.

Strooi de parmezaankaas over de paprikadelen en rol de bladerdeeg uit. Snijd smalle lange stukken uit de bladerdeeg en wikkel deze rond ongeveer 2/3de van elk paprikapartje.

Halveer de olijf in de lengte. Snijd elke helft in de lengte opnieuw in 2 en dan telkens in 3. Zo krijg je 6 ogen. Plak de ogen op de gezichten.

Klop de eierdooier en smeer dit over het deeg.

Lees de instructies van de het bladerdeegpakje om de temperatuur van de oven correct in te stellen en de juiste baktijd te weten.


3. Geitenkaas-pompoen

Ingrediënten:

300 gram geitenkaas

2 el fijngehakte groene basilicum

1 el fijngehakte rozemarijn

1 el fijngehakt olijfkruid

peper en zout

100 gram geraspte cheddar

Bereiding:

Meng de kruiden en de geitenkaas en strooi geraspte cheddar op een stukje folie. Schep de gekruide geitenkaas op de cheddar en strooi nog cheddar over de geitenkaas.

Vouw de folie op om de geitenkaas volledig te omringen door cheddarkaas en het geheel in een pompoenvorm te kneden.

Verwijder de folie en leg de geitenkaas met cheddar op een bord of schotel en gebruik een satéstokje of eetstokje om inkeping te drukken van onder naar boven. Dit doet de ovale vorm meer lijken op een echte pompoen.

Tenslotte gebruik je het steeltje van een paprika om bovenop de gecreëerde pompoen te plaatsen.

Kies de groenten, chips of andere snacks om mee te kunnen dippen. Wij kozen hier voor: dipchips, gedroogde courgette, paprikareepjes, kerstomaten, radijsjes en stukjes bloemkool.


4. Banaanhapje

Ingrediënten 4 of 5 hapjes:

1 banaan

2 el fijngehakte ananassalie

Bladerdeeg

1 eidooier

1 el rietsuiker


Bereiding:

Snijd de banaan in kleine stukjes en prak die fijn. Meng de fijngehakte ananassalie onder de banaan.

Snijd 8 of 10 repen van ongeveer 1,5 cm breed. Smeer het mengsel over de helft van de repen en leg daar een onbesmeerde reep deeg op. Druk voorzicht de randen wat aan.

Rol de repen op in een cirkel maar duw het geheel in een ovaal om de vorm van een pompoen te imiteren.

Gebruik een klein stukje deeg om als steeltje te dienen en plak deze aan de bovenkant van het hapje in het midden.

Klop de eidooier en smeer het hapje in. Strooi wat rietsuiker over de hapjes en bak ze in de oven.

Kijk de instructies na op het bladerdeegpakje om de juiste temperatuur en baktijd te kennen.

5. Monstermocktail

Ingrediënten voor 1 mocktail:

2 kiwi's

12 druiven + extra

150 ml bruiswater

2 stengels citroenverbana


Bereiding:

Schil de kiwi en snijd in kleine stukken. Halveer de druiven en hak de citroenverbana fijn.

Meng alles en mix het mengsel. Voeg het bruiswater toe.

Voeg extra water toe om de mocktail meer te verdunnen. Dit geeft een minder intense smaak. Maak het echter niet te waterig, dat komt de smaak niet ten goede.

Voeg enkele losse druiven toe in het glas, naar voorkeur.

Tips om verspilling tegen te gaan:

  1. Een heel makkelijke manier om van een overschot van groenten en zelfs kaas af te geraken is het maken van soep.
  2. Indien je meerdere bladerdeeghapjes maakt, kan 1 eidooier soms volstaan om de bovenkant in te smeren en hoeft er dus niet voor elk hapje een ei gescheiden te worden.
  3. Het eiwit van een ei kan ook zonder dooier opgebakken worden en met peper en zout op smaak gebracht worden. Indien je een hond hebt, kan je het eiwit onder het hondeneten mengen.
  4. Een overschot van geitenkaas of feta kan onder een aardappelpuree gemengd worden. Dat geeft een lekkere en bijzondere smaak.
  5. Houd rekening met de verschillende hapjes die je gaat maken en welke ingrediënten je eventueel kunt combineren.
Reacties
Categorieën