Koop de juiste plantenbakken : 7 zaken om rekening mee te houden
Stilaan nadert de lente. Dat wil zeggen dat je binnenkort weer aan je tuinwerken kan beginnen. Je kan dus gaan nadenken over welke planten je gaat zetten en waar ze hun plekje zullen krijgen.
Kruiden en andere plantjes kunnen niet altijd in volle grond, daar is niet altijd de plek voor. Of misschien werk je gewoon liever met potten en bakken? Het kan ook zijn dat je geen echte tuin hebt, maar alleen een balkon of een terras, dan wordt de keuze een beetje voor jou gemaakt.
Het is soms een zoektocht, eentje die je waarschijnlijk toch vooral zelf gaat moeten maken, maar waar wij mogelijks een beetje bij kunnen helpen.
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor plantenbakken te kiezen en dan is het natuurlijk belangrijk om de juiste bakken te kiezen voor jou, dus daar zullen we je nu bij proberen te helpen.
De juiste bak uitkiezen
Wij kunnen niet zeggen wat de allerbeste plantenbak is die er bestaat, aangezien de beste voor mij waarschijnlijk een andere is dan voor jou.
Met deze zaken moet je rekening houden:
1. Hoe groot moet de plantenbak zijn?
De grootte van de bak is iets om rekening mee te houden zowel qua ruimte die je hebt en bereid bent aan je bakken te geven als qua beoogde inhoud van de bakken. Wil je bijvoorbeeld meerdere kruiden of andere planten in één bak zetten of net niet?
2. Welke materialen zijn het meest geschikt voor jouw plantenbak?
- Hout heeft een natuurlijk en mooi uiterlijk, maar vraagt wel enig onderhoud. Indien behandeld, kan hout goed tegen regen en tegen vorst. Deze behandeling moet echter wel regelmatig herhaald worden. Afhankelijk van de houtsoort, de grootte van de bak en de plankdikte kan een houten bak zwaar uitvallen.
- Kunststof komt in verschillende vormen en kleuren voor waardoor er nog heel wat keuze is binnen deze categorie. Dit materiaal is meestal redelijk goedkoop, sterk, bestand tegen regen en vorst en licht van gewicht. Ookal kan kunststof goed tegen vocht, een lange blootstelling aan hitte en zon kan wel schade aanbrengen. Kunststof heeft daarnaast ook een slechte naam op het vlak van milieuvriendelijkheid en zou ook de gezondheid van je planten kunnen aantasten.
- Metaal: Metaal neemt geen water op en heeft dus drainagegaten nodig om de planten niet te verdrinken bij periodes van aanhoudende regen. Metaal kan ook tegen regen, vorst en hitte, maar kan wel gaan roesten van vocht en van de hitte kan het materiaal zo heet worden dat het de wortels kan beschadigen. Roest kan dan weer voor oxidatie zorgen wat de gezondheid van je planten eveneens beïnvloedt. Lood of zink dat in de grond terecht komt kan eveneens de gezondheid van je planten aantasten, dus metaal brengt wel enkele risico's met zich mee.
- Klei en steen: We denken hierbij vooral aan keramiek en terracotta. Die glazuurlaag, die bij terracotta veelal ontbreekt, maakt de bakken waterdicht waardoor er drainagegaten nodig zijn. Klei en steen worden vooral geroemd om hun natuurlijke en decoratieve waarde. Dit materiaal is duurzaam, let echter op voor vorst.
Hier zijn alvast enkele links naar websites* waar je jouw plantenbakken in verschillende materialen kan uitzoeken: houten plantenbakken bij bol., kunststof plantenbakken bij bol., metalen plantenbakken bij bol. en plantenbakken uit klei of steen bij bol..
3. Heeft de plantenbak voldoende drainage?
Planten die verdrinken zullen geen lang leven beschoren zijn. Er is dus steeds drainage nodig. Het materiaal speelt hierin een belangrijke rol en daarnaast natuurlijk ook de voorziene drainagemogelijkheden zoals gaten, meestal in de bodem van de bak, of bepaalde ingebouwde systemen.
Let eventueel ook op de aanwezigheid van een watermanagementsysteem. Dat is niet noodzakelijk, maar wel goed om te weten dat het bestaat en uiteraard kan het handig zijn. Zulk een systeem kan zowel zorgen voor een goede drainage als voor een waterreservoir dat in droge periodes voor het broodnodige vocht kan zorgen.
Wil je dit systeem eens bekijken, hier is alvast een link naar een website* waar je deze plantenbakken kan aankopen: plantenbakken met watermanagement bij bol..
4. Is de plantenbak weersbestendig?
Bakken die buiten staan moeten tegen regen, zon, hitte en vorst kunnen. Bakken die onmiddellijk sneuvelen wanneer ze aan de weerselementen worden blootgesteld, zijn geen goede investering, toch niet voor buiten. Het materiaal is hierin van belang en eventuele behandelingen of voorzorgsmaatregelen kunnen de levensduur van bakken verbeteren. Denk daarbij na over de inspanningen die je bereid bent te doen. Ben je bereid je bakken regelmatig te behandelen? Of ga je jouw bakken verplaatsen om ze te beschermen tegen extremere omstandigheden?
5. Welke stijl past bij mijn tuin?
Praktische en geschikte bakken zijn natuurlijk belangrijk, maar het oog wil ook wat. Je wil de juiste bakken kiezen voor je planten waarin ze gezond en sterk worden en je kan genieten van de oogst die ze opbrengen. Daarnaast zijn je bakken niet onzichtbaar, ze staan op je terras, dicht bij je tuintafel of vlakbij je zitbanken. Soms zijn ze zelfs zichtbaar van binnen in huis. Het is dus zeker niet onbelangrijk hoe de bakken er uit zien. Hoe belangrijk deze factor is, moet ieder zelf uitmaken, maar zelfs als je dit geen topprioriteit maakt, kan je er toch best enige aandacht aan te schenken.
6. Moet de plantenbak verplaatsbaar zijn?
Is het noodzakelijk of wenselijk voor je om jouw bakken te kunnen verplaatsen? Kies dan voor lichte materialen of bepaalde voorzieningen zoals wieltjes.
Hier is alvast een link naar een website* waar je deze plantenbakken met wieltjes kan aankopen: plantenbakken met wieltjes bij bol..
7. Hoe hoog moet de plantenbak zijn?
Werken op tafelhoogte is comfortabeler dan steeds gehurkt of voorovergebogen te moeten tuinieren. Bedenk wat je wensen en behoeften zijn op dit vlak.
Hier is alvast een link naar een website* waar je deze verhoogde plantenbakken kan aankopen: verhoogde plantenbakken bij bol..
Waar aankopen?
Plantenbakken in alle vormen, groottes en materialen kan je zowel fysiek gaan aanschaffen in een tuincentrum of online, met als voordeel dat je snel verschillende soorten naast elkaar kan bekijken én jouw bakken ook kan laten bezorgen.
Hier zijn alvast enkele links naar websites* waar je jouw plantenbakken kan vinden: plantenbakken bij bol. en plantenbakken bij Tuinexpress.be.
Onze andere blogs zullen je ongetwijfeld ook interesseren, kijk daarom eens hier: Tuingerei en Tuinieren.
*Lieve lezer, wij verkopen op deze website zelf geen fysieke producten. Wij verwijzen je in deze blog wel graag door naar websites waar je deze producten gemakkelijk kan aankopen. Wij hebben deze websites voor je uitgezocht. Wanneer je via deze affiliate links ook daadwerkelijk iets aankoopt, ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Uiteraard zonder dat jij hier extra voor moet betalen. Zo kunnen wij met veel passie en liefde onze blogs blijven schrijven en onze website onderhouden. Hier kan je er meer over lezen.