Koop de juiste zaden met deze 5 tips
Zelf je kruiden, groenten, bloemen en andere planten kweken en zien opgroeien, geeft een bijzonder gevoel. Van het zien ontkiemen van de zaadjes tot getuige zijn van het opgroeien tot een volwassen plant, het is een proces dat meer dan de moeite waard is om van dichtbij te aanschouwen.
Ook kan je zo zelf bepalen welke zaadjes je gebruikt voor je planten, bijvoorbeeld biologische of niet, en heb je zelf in de hand welke grond, voeding en eventuele bestrijdingsmiddelen je gebruikt.
Zelf zaaien heeft dus vele voordelen, anderzijds vraagt het wel wat geduld om zelf plantjes op te kweken. Houd er ook rekening mee dat niet altijd alle zaadjes uitkomen, daarom is het aan te raden meerdere zaadjes te planten.
De juiste zaden kopen in 5 tips
Het kiezen van de juiste kruidenzaden lijkt misschien eenvoudig of onbelangrijk, maar er zijn toch enkele overwegingen om in acht te nemen.
Tip 1: Houd rekening met eigen voorkeuren
In eerste instantie dien je na te denken over welke kruiden je uiteindelijk wenst te hebben. Dat zijn dan uiteraard de zaden die je moet zaaien. Misschien weet je al perfect wat je wil planten in je tuin, misschien twijfel je nog. Indien je er nog niet helemaal uit bent, denk dan even na over wat je met je kruiden wil doen: gaat het vooral over koken met kruiden, wil je zelf thee zetten, wil je bijen en vlinders aan trekken?
Overweeg waar je wensen en prioriteiten liggen.
Tip 2: Breng beschikbare ruimte in kaart
Denk na over hoeveel ruimte je hebt en hoeveel ruimte je aan je kruiden wil besteden. Bekijk ook of je jouw kruiden in volle grond kan planten, in potten en bakken of een combinatie van beiden. Sommige planten hebben meer plek nodig, sommigen hebben een diepere wortel, anderen een bredere en zullen dus het beste groeien en bloeien als hen de juiste plek wordt gegeven.
Er zijn ook kruiden die makkelijk gaan woekeren, zoals munt en citroenmelisse, daar dient men zeker rekening mee te houden bij het zaaien en telen van deze kruiden. Er zijn ook vaste kruiden zoals rozemarijn en tijm en kruiden met een beperkte houdbaarheid zoals basilicum en koriander.
Kijk ook na of je vooral plek hebt in volle zon, halfschaduw of overwegend schaduw. De meeste kruiden verkiezen voldoende zonlicht, maar sommige kruiden doen het best goed op een plek met geregeld schaduw, terwijl dat voor anderen toch moeilijker is.
Zet al deze overwegingen op een rijtje bij het kiezen van jouw zaden en bedenk voor welke kruiden je de juiste plek kan aanbieden en voor welke niet.
Tip 3: Denk na over klimaat en bodem
Het klimaat in België en Nederland is redelijk gelijkaardig, hoewel er toch enkele verschillen kunnen zijn, niet alleen tussen deze landen ook tussen verschillende regio's binnen deze landen. Een kruid dat tegen lichte nachtvorst kan, zal op plekken waar het regelmatig stevig vriest extra bescherming nodig hebben of naar binnen moeten verhuizen om te overleven. Als je de juiste omstandigheden voor je kruiden niet kan bieden, kan het beter zijn deze kruiden niet te zaaien, hoewel het ieder vrij blijft om het te proberen natuurlijk.
Ook de bodem van je tuin kan bepalend zijn. Een zanderige grond kan goed zijn voor kruiden die natte voeten niet kunnen waarderen, zoals salie. Terwijl kleigrond dan weer meer water vasthoudt, waardoor kruiden als basilicum het daar vaak beter doen. Let er wel op dat overtollig water door de meeste kruiden niet wordt gewaardeerd, net zoals te droge grond.
Uiteraard kan je ook aanpassingen doen. Om het klimaat waarin je jouw kruiden laat groeien te beïnvloeden kan je gebruik maken van een serre bijvoorbeeld, terwijl je jouw tuinbodem kan aanpassen met bodemverbeteraars en allerlei meststoffen.
Het is dus belangrijk te bedenken wat je kan bieden en welke eventuele aanpassingen je kan en wil ondernemen.
Tip 4: Kies een soort: biologisch, heirloom of hybride
Biologische zaden worden geteeld zonder synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Heirloom is een term die iets minder bekend is. Het gaat hier om zaden die al generaties lang op dezelfde manier geteeld worden. Het zaad dat een plant voortbrengt zal dus identiek zijn aan het zaad van de ouderplant. Deze planten zijn vaak ideaal om zelf zaad van te winnen.
Hybride zaden zijn aangepaste zaden. Ze worden gekweekt om specifieke eigenschapen te hebben, zoals een resistentie tegen bepaalde ziektes. Deze planten zijn minder geschikt om zelf zaden van te verzamelen.
Het soort zaad zal vermeld staan op de verpakking. Je dient zelf uit te maken wat je belangrijk vindt en welke soort dus het beste aansluit bij je wensen.
Tip 5: Koop kwaliteit
Goedkope zaden lijken aantrekkelijk budgetsgewijs. Toch kan het verstandig zijn om voor iets duurdere, bekende leveranciers te kiezen of alleszins de moeite te doen na te gaan wat de kwaliteit inhoudt waar een merk voor staat. Een duur merk is ook niet altijd een goed merk.
Een kleine, lokale kweker kan zeker even kwaliteitsvolle zaden leveren dan een gerenommeerd merk. Daarom valt het aan te raden dit na te kijken. Een lokale kweker kan ook een meer duurzame keuze zijn die de lokale economie ondersteunt. Ook zulke overwegingen kunnen doorslaggevend zijn afhankelijk van ieders voorkeuren.
Verschillende winkels en merken bieden naast aparte zaden ook zadenpakketten aan met bijvoorbeeld kruiden die goed bij elkaar passen, gelijkaardige groeiomstandigheden hebben of voor een andere reden geselecteerd werden voor een pakket, zoals een beginnerspakket met makkelijk te kweken kruiden.
Er bestaan verschillende merken van zaden met elk hun eigen specialiteiten en prioriteiten. Zo is er bijvoorbeeld Buzzy Seeds dat bekend staat voor zijn 100% natuurlijke en GMO vrije zaden. Wij zijn ook gecharmeerd door hun inzet om, naar eigen zeggen, voornamelijk familiebedrijven te betrekken die met de nodige zorg aan het werk gaan.
Tuin de Bruijn is dan weer een merk dat al meer dan 150 jaar zichzelf een zadenspecialist mag noemen binnen de Benelux. Hun kennis lijdt dus geen twijfel en zulk een lange geschiedenis biedt toch wel een zekere garantie voor kwaliteit. Ook trachten zij vooral met biologische zaden te werken, echter niet uitsluitend.
Dit zijn maar twee merken met duidelijk hun eigen sterktes, bijzonderheden en voordelen. Wil je graag deze en andere merken verder gaan bekijken op zoek naar de juiste zaden voor jouw kruidentuin?
Waar kruidenzaden kopen?
In onze blog De 6 beste producten die je kan kopen als je wil starten met voorzaaien ontdek je waar je gemakkelijk online kruidenzaden kan kopen. Deze blog is zeker de moeite waard om eens te lezen.
Waar vind je op Kruidentip.be meer info over het zaaien van kruiden?
In de tuininfo
In het artikel zaaien en planten in onze tuininfo vind je zeker nog meer informatie terug.
In de kruidenbib
In onze kruidenbib vind je meer info over het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van 16 populaire kruiden.
In onze blogs
Deze blogs zijn gelinkt aan kruiden zaaien :
De 6 beste producten die je kan kopen als je wil starten met voorzaaien
Voorzaaien : waarom, wanneer en hoe doe ik dat?
Lees ook onze andere blogs over tuingerei, klik hier.