
Kruiden zijn onmisbaar in onze keuken. Ze voegen smaak en aroma toe aan allerlei gerechten en worden dus door de meesten onder ons veelvuldig gebruikt.
Steeds meer mensen houden ook verse kruiden in de eigen tuin. We kunnen echter slechts enkele maanden per jaar genieten van die verse kruiden.
Sommige kruiden gaan gedurende die maanden vaak zulk een overvloed produceren dat het te veel is om ze op dat moment zelf te kunnen gebruiken. Tijdens andere maanden laat het weer het niet toe om buitenshuis een kruidentuin te houden.
Daarom is het belangrijk om manieren te vinden onze kruiden langer te kunnen bewaren. Eén van die manieren is het drogen van kruiden in de oven.
Kruiden laten drogen aan de lucht is een proces dat lang duurt en veel plek vereist om de kruiden omhoog te hangen zodat ze kunnen drogen. Een droogoven is daarom een snellere en makkelijkere manier om dit te doen.
De top 6 van de beste droogovens, vind je hier.
Maar wist je dat het drogen van kruiden een heleboel voordelen biedt?
Ontdek hier 8 redenen waarom kruiden drogen een goed idee is.
1. Langere houdbaarheid
Eén van de grootste voordelen van gedroogde kruiden is hun lange houdbaarheid. In tegenstelling tot verse kruiden, die snel kunnen bederven, blijven gedroogde kruiden lange tijd goed, zonder aan kwaliteit in te boeten. Soms kan je ze zelfs een jaar of langer bewaren. Zo heb je altijd een voorraad van je eigen lekkere kruiden bij de hand.
Je hebt ook geen last meer van verspilling. Alles wat je kruidenplanten kunnen produceren, kan gebruikt worden: ofwel vers ofwel gedroogd, niets hoeft nog verloren te gaan.
Bewaar de gedroogde kruiden op een donkere, koele en droge plaats om de kwaliteit van de kruiden te behouden.
De kruiden kan je zelf zaaien of je kan jonge plantjes aankopen. Het is ook mogelijk zaden te verzamelen van je eigen kruidenplanten, andere kruiden kunnen de winter overleven en dien je dus niet jaarlijks aan te kopen of ze zaaien zichzelf uit. Het houden van kruiden dient dus zeker geen dure hobby te zijn.
2. Concentratie van smaak
Tijdens het drogen verdampt het vocht uit de kruiden, waardoor de smaak en het aroma geconcentreerder worden. Dit betekent dat je met een kleinere hoeveelheid gedroogde kruiden dezelfde kruidigheid en smaak kan bereiken dan met een grotere hoeveelheid verse kruiden.
Enkele tips:
- Voeg de kruiden tijdig toe tijdens het koken. Zo krijgen ze de tijd om hun smaak af te geven en te mengen met de andere ingrediënten.
- Begin met een kleine hoeveelheid en voeg geleidelijk aan meer toe naar smaak en voorkeur.
3. Gemak in gebruik
Gedroogde kruiden zijn ontzettend gebruiksvriendelijk omdat er geen voorbereiding nodig is om ermee aan de slag te gaan. Ze zijn direct klaar voor gebruik en hoeven niet eerst gewassen, gesneden of fijngehakt te worden.
Strooi simpelweg de gewenste hoeveelheid bij je gerecht en laat de smaken hun werk doen.
4. Veelzijdigheid
Je kan gedroogde kruiden op veel verschillende manieren gebruiken.
Je kan deze kruiden verwerken in sauzen, soepen, marinades, in allerhande vlees-, vis- of groenteschotels en zelfs in broden of andere bakgerechten. Je kan er ook heerlijke en smaakvolle thee van zetten of zelf kruidenmixen maken.
De veelzijdigheid van gedroogde kruiden maakt ze geliefd en populair.
5. Kostenbesparend
Door je eigen kruiden te drogen, kan je kosten uitsparen. Je hoeft enkel de verse kruiden aan te schaffen en een kruidentuin aan te leggen.
De kruiden kan je zelf zaaien of je kan jonge plantjes aankopen. Het is ook mogelijk zaden te verzamelen van je eigen kruidenplanten, andere kruiden kunnen de winter overleven en dien je dus niet jaarlijks aan te kopen of ze zaaien zichzelf uit. Het houden van kruiden dient dus zeker geen dure hobby te zijn.
Met de verse kruiden kan je een hele zomer heerlijke gerechten klaarmaken, waarna je de rest van het jaar met de gedroogde kruiden kan koken.
Je hoeft geen gedroogde kruiden meer te kopen, geen doosjes thee noch kruidenmixen, je kan ze allen zelf maken.
Je hebt ook geen last meer van verspilling. Alles wat je kruidenplanten kunnen produceren, kan gebruikt worden: ofwel vers ofwel gedroogd, niets hoeft nog verloren te gaan.
6. Ruimtebesparend
Verse kruiden binnenshuis bewaren, neemt vaak veel ruimte in beslag in de koelkast of op het aanrecht. Gedroogde kruiden daarentegen kun je in kleine, afgesloten potjes of zakjes opbergen, waardoor ze weinig plaats innemen in je keuken.
Zo houd je meer ruimte over voor andere keukenvoorraad en benodigdheden en kan je makkelijk je voorraadkast overzichtelijk en duidelijk organiseren.
7. Jaarrond beschikbaarheid
Veel kruidensoorten zijn seizoensgebonden en niet het hele jaar door vers verkrijgbaar. Door ze te drogen, kun je toch genieten van je favoriete kruiden, ongeacht het seizoen.
Zo breng je ook in de winter een beetje zomer op je bord en kan je het jaarrond van een breed gamma aan kruiden genieten.
8. Zelf kruiden drogen
Het drogen van kruiden is een leuke manier om met kruiden te werken. Het is ook een leerzame activiteit, waarbij je zowel bijleert over de kruiden als over hun droogproces.
Daarnaast is het best fascinerend om de transformatie van de kruiden van vers naar droog van dichtbij mee te maken. Zelfgemaakte producten geven ook heel wat voldoening en zijn dus een fijne, interessante bezigheid. Tenslotte behoud je hierdoor zelf de controle over de kwaliteit van je gedroogde kruiden.
Let op, houd er rekening mee dat de verschillende kruiden uiteenlopende droogtijden nodig hebben.
Je kan deze kruiden gebruiken in sauzen, soepen, marinades, in allerhande vlees-, vis- of groenteschotels en zelfs in broden of andere bakgerechten. Je kan er ook heerlijke en smaakvolle thee van zetten of zelf kruidenmixen maken.
Conclusie
Het drogen van kruiden biedt talloze voordelen, van langere houdbaarheid en geconcentreerde smaak tot veelzijdigheid en gemak.
Indien je een eigen kruidentuin aanlegt is een droogoven daarom een nuttige en logische investering zodat de oogst van je planten niet verloren gaat en je het hele jaar van je kruiden kan genieten.
Onze selectie van droogovens, bewaarpotjes en boeken over kruiden, vind je hier.