veggie spiesjes BBQ
Recepten en keukentips
Recepten en keukentips
08/21/2024
4 min
2

Lekkere vegetarische spiesjes voor op de barbecue

08/21/2024
4 min
2

Bij de zomer hoort ook de barbecue. Lekker tafelen in de tuin en uitgebreid de tijd nemen met vrienden en familie om samen de zomer te vieren met een heerlijke barbecue, daar dromen velen een hele winter van.

De smaakvolle geuren die met het grillen vrijkomen, doen het water in de mond lopen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn talloze barbecue-gerechten, bijgerechten en salades die voor ieders smaak en voorkeur iets te bieden hebben.

Verwen en verras je gasten met deze 5 heerlijke vegetarische spiesjes en tover de zomer op hun bord.

1. Halloumi-spiesje

Halloumi-spiesjesIngrediënten:

Voor 6 spiesjes:

1 pak halloumi

1 ui

1 klein blikje ananas of een 1/4de verse ananas

1 bakje champignons

Voor de marinade:

4 el olijfolie

2 el appelazijn

1 el verse peterselie

2 tl gerookt paprikapoeder

zout

Bereiding: 

Snijd de halloumi in blokjes van ongeveer 2 cm groot. Deze kaas brokkelt snel, snijd daarom de blokjes zeker niet te klein. Leg eventueel ook een stukje aluminium onder de satés op de barbecue zodat er niks op de kolen kan vallen.

De ananas en uien snijd je in stukken van ongeveer dezelfde grootte als de halloumi. Verwijder de steeltjes van de champignons. Grote champignons kan je halveren, kleine champignons kan je in het geheel gebruiken.

Hak de peterselie fijn. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje.

Doe de kaas, de groenten en het fruit in een diep bord of een kom en giet de marinade erbij. Mix goed zodat alle smaken kunnen vermengen en laat minstens 30 min in de koelkast staan.

Daarna kan je de stukjes op de satéprikker rijgen. Wissel daarbij af van ingrediënten.

Gril de satés ongeveer 10 min op de barbecue.

2. Fruitspiesje

Fruitspiesjes

Ingrediënten:

Voor 6 spiesjes:

3 peren of 1 blik peren

4 abrikozen of 1 blik abrikozen

1/2 groene paprika

1 rode uien

Voor de marinade:

4 el olijfolie

2 el limoensap

2 el verse munt

1 tl geraspte gember

zout en peper

Bereiding: 

Schil het fruit indien je verse fruit gebruikt. Snijd het fruit, de uien en de paprika in stukken van ongeveer dezelfde grootte en doe in een diep bord of kom.

Hak de munt fijn en rasp de gember. Meng de munt en gember met de olie, peper, zout en limoensap in een kommetje. Giet het daarna bij het fruit en de groenten en mix het goed zodat alle smaken kunnen vermengen.

Laat het mengsel minstens 30 min in de koelkast staan waarna je de ingrediënten afwisselend aan een satéprikker kan rijgen.

Het garen van vers fruit duurt langer dan dat van fruit uit blik. Vers fruit kan 15 min nodig hebben terwijl fruit uit blik ongeveer 8 min zal nodig hebben.

3. Groentespiesje

groentenspiesjesIngrediënten:

Voor 6 spiesjes:

1/2 courgette

1/2 aubergine

1/2 gele paprika

1/2 rode paprika

Voor de marinade:

5 el olijfolie

1 tl gedroogde oregano

1 tl gedroogde tijm

1 tl gedroogde rozemarijn

zout

Bereiding: 

Snijd de groenten in stukken van ongeveer dezelfde grootte en meng ze in een diep bord of kom.

Meng de kruiden en de olie in een kommetje en giet het bij de andere ingrediënten. Zorg ervoor dat alles goed gemixt wordt zodat de smaken kunnen vermengen.

Laat dit mengsel minstens 30 minuten in de koelkast staan. Rijg daarna de ingrediënten afwisselend aan de satéprikkers.

Gril de satés ongeveer 10 min op de barbecue.

4. Fetaspiesje

fetaspiesjes

Ingrediënten:

Voor 6 spiesjes:

1 pakje feta (250 gr)

18 kerstomaten

Voor de marinade:

4 el olijfolie

2 el balsamicoazijn

1 el verse basilicum

1 teentje look

zout en peper


Bereiding:

Snijd de feta in blokjes van ongeveer 2 cm. Houd er rekening mee dat deze kaas kan gaan brokkelen dus snijd de blokjes niet te klein. Leg eventueel een stukje aluminium op de barbecue onder satés zodat er niks op de kolen kan vallen.

Houd de kerstomaten heel en meng ze voorzichtig met de kerstomaten zonder de fetablokjes te beschadigen.

Hak de basilicum en look fijn en meng met de olie en balsamicoazijn. Giet het bij de kaas en tomaten en mix zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Laat het mengsel minstens 30 min in de koelkast staan en rijg daarna de ingrediënten afwisselend aan de satéprikkers.

Gebruik eventueel kerstomaten met verschillende kleuren om de satés nog aantrekkelijker te maken.

Gril de satés ongeveer 5 minuten op de barbecue

5. Aardappelspiesje

aardappelspiesjesIngrediënten:

Voor 6 spiesjes:

4 wortels

10 krieltjes

Voor de marinade:

5 el olijfolie

1 tl komijnpoeder

1 el verse koriander

1 chilipeper

zout


Bereiding:

Schil de wortels en snijd in stukken. Was de krieltjes. Kook de aardappelen en wortels kort voor zodat ze niet aan de buitenkant verbranden op de barbecue en vanbinnen nog niet gaar zijn.

Snijd de chilipeper in kleine stukjes, verwijder eventueel de zaadjes. Hak de koriander fijn en meng met de chilipeper, het zout, het komijnpoeder en de olie in een kommetje. Giet de marinade bij de andere ingrediënten en mix goed zodat de smaken kunnen vermengen.

Laat het mengsel minstens 30 min in de koelkast staan en rijg daarna de ingrediënten afwisselend aan de satéprikkers.

Gril de satés ongeveer 10 min op de barbecue.


Enkele algemene opmerkingen:

  • Let er op de houten prikkers minstens 30 min te laten weken in water zodat ze niet verbranden.
  • Maak eventueel wat extra van de marinade om de saté's nog verder te besmeren wanneer ze op de barbecue liggen.
  • De hoeveelheden kunnen makkelijk naar smaak en voorkeur aangepast worden. Probeer en experimenteer zoals je wil.
  • Draai de satés regelmatig om, zodat het grillen gelijkmatig gebeurt.
Reacties
Categorieën