Tuindieren beschermen
In de herfst bereid de natuur zich voor op een periode van koude en schaarste, een periode die voor vele tuindieren geen lachertje is. Niet alleen onze planten hebben bescherming en zorg nodig om de winter heelhuids door te komen. Ook deze tuindieren kunnen wat extra hulp gebruiken.
De tuin winterklaar maken heeft dus niet alleen met onze geliefde planten te maken, de dierlijke tuinbewoners, waar we vaak meer aan te danken hebben dan we beseffen, vragen ook onze aandacht.
Laten we eens kijken welke dieren in onze tuin wonen, wat ze voor ons kunnen betekenen en hoe we ze kunnen helpen. We gaan 4 tuindieren of groepen van tuindieren onderzoeken zodat we niet alleen onze tuin maar ook al zijn bewoners kunnen beschermen.
1. Vogels
Dat vogeltjes fluiten en af en toe een ei leggen, dat weten we natuurlijk allemaal, maar vogels doen veel meer dan dat. Ze zijn cruciaal voor het ecologisch welzijn van onze tuinen. Ze helpen bij het bestrijden van allerlei plagen doordat ze als eens graag een insectje verorberen.
Daarnaast leveren ze ook een belangrijke bijdrage bij de verspreiding van zaden. Vooral vogels zoals merels, mezen en roodborstjes vinden we vaak terug in de tuin.
In de winter echter hebben onze gevederde vrienden het niet makkelijk. Hun natuurlijke voedselbronnen zoals bessen en zaden zijn schaars in die periode en daarnaast hebben ze veel energie nodig om zichzelf warm te houden. Doordat ze minder voedsel en beschutting vinden, hebben ze net vaak minder energie en zo komen ze al wel eens in de problemen.
In de winter kan je daarom voedsel voorzien op voedertafels zoals vetbollen met allerlei zaden. Je kan hier in de herfst al mee beginnen aangezien het dan reeds moeilijker wordt voor vogels om voldoende voeding te vinden. Zorg voor een verscheidenheid aan zaden zodat je voor alle vogels iets voorziet. Zaden zoals zonnebloempitten worden door de meeste vogels wel gewaardeerd.
Ook een vogelbad is nuttig zodat vogeltjes op een veilige manier kunnen drinken en kunnen baden. Betrouwbare waterbronnen zijn moeilijk te vinden in de winter, maar wel levensnoodzakelijk, dus een vogelbad is nuttig.
Houd wel met enkele zaken rekening. Zo moet je de voederplekken schoon houden om ziektes te voorkomen en zorg ervoor dat de vogelbaden niet bevriezen.
Voordat de winter echt in het land is, kan je daarnaast reeds een aantal nestkastjes ophangen in de tuin. Ookal kan er in de herfst nog wat snoeiwerk gebeuren, laat dichte struiken staan. Deze kunnen namelijk schuilplaatsen vormen voor vogels die nood hebben aan beschutting. Planten als hulst en coniferen zijn daar uitermate geschikt voor.
2. Insecten
Onder insecten vallen natuurlijk erg veel verschillende dieren en heel wat daarvan zijn zeker nuttig voor onze tuinen. We denken dan bijvoorbeeld aan bijen en lieveheersbeestjes. Ze helpen bij de bestuiving van planten en bestrijden plagen van ongedierte door op schadelijke insecten te jagen. Kortom, ze zijn essentieel voor het ecosysteem van onze tuinen.
Na de zomerperiode hebben verschillende insecten het best moeilijk om te overleven. Ze kennen voedseltekorten en zijn naarstig op zoek naar veilige schuilplaatsen.
Insectenhotels ophangen in de herfst kan een zeer belangrijke bijdrage leveren om allerlei insecten veilig door de winter te loodsen. Je kan daarbij best hotels met verschillende compartimenten en materialen voorzien zoals dennenappels, stro, riet, takken, stenen en schors.
Je kan echter ook natuurlijke schuilplekken voorzien, zoals bladeren en takken die op bepaalde plekken in de tuin mogen blijven liggen. Je kan ook enkele takken verzamelen en in een stapel bij elkaar leggen of bladeren bijeenharken in een hoopje. Dit kunnen veilige overwinteringsplekken zijn voor verschillende insecten.
Van je planten kan je natuurlijk zaden oogsten om ze later te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen enkele zaaddozen te laten hangen, zeker deze van herfstbloemen, die kunnen nog als voeding dienen.
3. Eekhoorns
Eekhoorns vinden we vooral terug in bossen en parken, maar ook in tuinen kunnen ze voorkomen, zeker in tuinen in bosrijke gebieden. Deze diertjes met hun sierlijke pluimstaarten helpen bij het verspreiden van zaden en eikels en zorgen zo voor gezonde bossen en vernieuwde plantengroei.
In de herfst kunnen eekhoorns nog heel wat voedsel verzamelen, maar naarmate de winter vordert, kunnen zij met tekorten geconfronteerd worden. Daarbovenop hebben ook zij nood aan veilige schuilplekken. Wanneer ze onbeschut zitten, worden ze namelijk blootgesteld aan zowel de koude als aan potentiële roofdieren.
Je kan voor eekhoorns voederhuisjes maken, gevuld met voedsel zoals zaden, noten, pitten, wortels, mais, appels en gedroogd fruit. Houd er rekening mee dat deze voederhuisjes op een veilige plek moeten hangen zodat de eekhoorns niet bedreigd worden. Zo kan je bijvoorbeeld voederhuisjes voorzien aan bomen op een hoogte van minstens 2 meter.
Een eekhoornnest bouwen, kan deze diertjes dan weer een veilige schuilplek geven. Je kan er ofwel zelf één bouwen of je kan materiaal in de tuin laten liggen zodat eekhoorns ermee aan de slag kunnen. Als je er zelf eentje wil maken, doe je dat met hout, zoals eikenhout, maar ook andere houtresten kunnen voldoen. Het dient echter wel veilig te zijn voor de diertjes. Zorg er daarnaast voor dat het nest een grootte van 30x30x30cm heeft.
Materiaal dat je in de tuin kan laten liggen voor de eekhoorns zijn bladeren, takjes, schors en mos. Eventueel kan je ook droog stro of hooi in de buurt van nesten leggen zodat eekhoorns het kunnen gebruiken.
Indien je voedertafels voor vogels wil plaatsen, moet je echter wel opletten wanneer er ook eekhoorns op de loer liggen. Die laatsten zouden wel eens met alles kunnen gaan lopen. Indien je dus eekhoorns in de tuin hebt en je wil vogels voederen, zal je daar rekening mee moeten houden. Zet bijvoorbeeld de voedertafels ver genoeg van hekken en bomen zodat de eekhoorns er niet op kunnen springen. Zorg er ook voor dat eekhoorns er niet naartoe kunnen klimmen.
4. Egels
Egels helpen bij het bestrijden van verschillende vervelende plagen in de tuin, zoals slakken, kevers en nog andere schadelijke diertjes.
Egels kampen veelal met dezelfde problemen als de andere tuindieren die reeds aan bod kwamen: voldoende voeding en een veilige schuilplek vinden. Wanneer egels geen veilige plaats vinden om te overwinteren, zal dat hun overlevingskans sterk doen afnemen. Het is dan ook van belang hen een handje te helpen.
Zo kan je een egelhuisje bouwen in de tuin, liefst in een rustig hoekje waar ze beschut en veilig zijn. Egelhuisjes kan je vaak ook kopen in dierenwinkels. Als je ze toch zelf wil maken, gebruik dan stevig hout. Ook voor hen kan je mos, bladeren en takken laten liggen in de tuin zodat ze daar zelf een nest mee kunnen bouwen.
Vaak zullen egels zich verschuilen in stapels takken of bladeren wanneer die blijven liggen in de tuin. Let er dus op wanneer je die toch zou willen gaan opruimen. Kijk even na of een egel zich daar in schuilhoudt en laat de stapels liefst liggen wanneer dat zo is.
Daarnaast kan je speciaal egelvoedsel of wat kattenbrokjes op basis van vlees neerzetten op een afgeschermde plek, dus niet in de regen of sneeuw. Egelvoedsel kan je in de meeste dierenwinkels vinden en is veelal op basis van insecten, vlees en bepaalde oliën gemaakt. Voorzie in een ondiepe schaal ook vers water en zorg er uiteraard voor dat dit niet bevroren geraakt.
Conclusie
Je tuin winterklaar maken gaat veel verder dan enkel en alleen je planten beschermen. Ook tuindieren verdienen de nodige aandacht. Door voedsel, schoon water en veilige schuilplekken aan te bieden, kan je deze tuinbewoners helpen de winter door te komen. Op die manier zorg je niet enkel voor hun welzijn, maar je zal zo ook bijdragen aan een gezonde en evenwichtige tuin.
https://pf.tradetracker.net/?aid=477865&encoding=utf-8&type=xml-v2&fid=2366573&categoryType=2&additionalType=2