Verticaal tuinieren: welk systeem past bij jou?

Wanneer je niet de luxe hebt een eindeloos lange tuin te bezitten waarin je kan blijven zaaien en planten, moet je op zoek gaan naar alternatieven en dat zijn zeker niet altijd minder goede keuzes. Een grote tuin kan heel leuk zijn, maar brengt ook veel werk en onderhoud met zich mee. Terwijl een beperkte, compacte ruimte makkelijk te overzien en te bewerken valt. 

Er zijn dus allerlei redenen waarom je kan kiezen voor verticaal tuinieren. Zoals het woord zelf doet vermoeden gaat het hier om tuinieren in de hoogte. Dat maakt het ideaal voor mensen met een beperkte buitenruimte, een balkon of een stadstuintje, maar kan ook goed gebruikt worden om een lelijke muur te verbergen of omdat je jouw terras wil opfleuren.

Ik heb mezelf ook een keer gewaagd aan het verticale avontuur. Een lelijke muur op mijn terras kon wel een make-over gebruiken en daarom begon ik vol goede moed zelf een systeem te bedenken om met houten latten en hangbakken aan verticaal tuinieren te doen. Toegegeven, ik ben niet de meest handige persoon ter wereld en ik heb er vooral veel te weinig over nagedacht op voorhand (en met te weinig kennis ter zake) waardoor mijn systeem, hoewel niet een volledige mislukking, toch ook niet direct een groot succes kon genoemd worden. 

De redenen daarvoor kunnen echter meer bij mij gelegd worden dan bij dit systeem zelf. Ik ben zeker overtuigd van de voordelen van het verticaal tuinieren. Ik heb een eerder kleine tuin, maar ik vind het vooral fijn om mijn kruiden dicht bij de keuken te hebben staan. Aangezien ik veel kruiden zet en dus heel wat plek voor mijn kruidentuin nodig heb, is verticaal tuinieren voor mij een ideale oplossing. Maar dan wel met een systeem gemaakt door iemand met meer verstand ter zake.

Verschillende soorten

Bij verticaal tuinieren denken we vooral aan systemen die aan een muur worden bevestigd, maar het kan natuurlijk ook anders. Er zijn ook plantenbakken met verschillende niveaus. Dit zijn dan eerder een soort stapel- of torensystemen. Deze structuren zijn meestal compact en komen soms ook in een variant die zich prima leent om in een hoek te plaatsen. 

Een andere mogelijkheid zijn wandpanelen met bakken. Deze panelen zijn vaak modulair opgesteld en daardoor aanpasbaar. Zak- of pocketsystemen behoren tot de meest bekende manieren om verticaal te tuinieren. Ze zijn meestal gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en makkelijk te bevestigen. Deze zijn vaak gemaakt uit vilt wat waterdoorlatend is. Dit zorgt er dus voor dat overtollig water wegloopt. Let wel op tijdens droge periodes.

Er bestaat ook zoiets als een hydroponisch systeem. Hierbij is geen aarde nodig wat de risico's die met aarde gepaard gaan, verkleinen, denk daarbij aan onkruid en verschillende plagen en ziektes. Dit systeem vraagt echter geld, elektriciteit en een aantal pompen. Het is dus heel wat complexer dan de andere systemen.  

Waar aankopen?

Uiteraard kan je in verschillende tuincentra terecht om het juiste systeem te vinden voor jou, ook online zijn er heel wat mogelijkheden om systemen te vinden, deze makkelijk met elkaar te vergelijken en meer info te verkrijgen. 

Wij hebben enkele links voor websites* opgezocht en verzameld zodat ook jij binnenkort kan beginnen met verticaal tuinieren: Verticaal tuinieren met bol., verticaal tuinieren met Tuinexpress.be en verticaal tuinieren met EUGardencenter.  

Wil je nog wat meer te weten komen over de voor- en nadelen van het verticaal tuinieren? Lees dan zeker onze blog: De voordelen en uitdagingen van verticaal tuinieren.

We hebben nog een heleboel andere artikels die jullie ongetwijfeld zullen interesseren, kijk bij onze blogs over Tuinieren en over Tuingerei.

*Lieve lezer, wij verkopen zelf geen fysieke producten. Wij verwijzen je in deze blog wel graag door naar websites waar je deze producten gemakkelijk kan aankopen. Wij hebben deze websites voor je uitgezocht. Wanneer je via deze affiliate links ook daadwerkelijk iets aankoopt, ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Uiteraard zonder dat jij hier extra voor moet betalen. Zo kunnen wij met veel passie en liefde onze blogs blijven schrijven en onze website onderhouden. Hier kan je er meer over lezen.