voorzaaien : waarom, wanneer en hoe?
Tuinieren
Tuinieren
02/02/2025
4 min
0

Voorzaaien: waarom, wanneer en hoe doe ik dat?

02/02/2025
4 min
0

Begint het bij jou ook weer te kriebelen om opnieuw te tuinieren ? Bij ons ook. Buiten is het echter nog veel te koud om kruiden te zaaien of te planten.

Nu moeten we niet helemaal op onze honger blijven zitten, want we kunnen al wel starten met kruiden voor te zaaien.

Speciaal

Wij vinden voorzaaien eigenlijk wel gezellig.

Het hele proces blijft toch wel best speciaal. Eerst de zaadjes van dichtbij zien ontkiemen op je vensterbank, deze baby's later uitplanten en ze dan zien opgroeien tot grote volwassen planten. Dat geeft toch telkens weer voldoening.

Voorzaaien is daardoor ook een leuk proces om je kinderen bij te betrekken. Ook voor hen is het fijn om in kleine potjes te zaaien, kleine groene plantjes hun kopje bovenuit het zand te zien steken, deze plantjes iedere dag in huis op te volgen, tot ze groot genoeg zijn om ze in de lente buiten uit te planten.

Wat zijn de voordelen van voorzaaien ?

Je kan dus al veel vroeger beginnen met zaaien dan buiten. Daardoor zijn de plantjes, tegen wanneer je ze overbrengt naar buiten al sterker en groter. Dit geeft ze een aanzienlijke voorsprong dan wanneer er dan nog zou moeten gezaaid worden.

Bovendien is de aankoop van zaadjes veel goedkoper dan de aankoop van plantjes. Zaaien is dus goedkoper dan planten.

Je verlengt ook nog eens de oogstperiode. Want doordat je vroeger kan beginnen met zaaien, kan je ook vroeger gaan oogsten. Je kan dus sneller genieten van je kruiden en ook langer.

En dan nog een hele belangrijk voordeel : Je kan binnen de groeiomstandigheden controleren en dat kan je buiten niet. Licht, vocht en de temperatuur kan je binnenshuis beter regelen dan wanneer je buiten gaat zaaien.

Welke kruiden kan je voorzaaien?

Sommige kruiden met een lange kiemperiode kunnen al gezaaid worden in februari. Zo zijn er bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en lavendel. Maar ook basilicum en peterselie lenen zich ertoe om in deze periode reeds mee aan de slag te gaan.

In maart/april kunnen nog kruiden zoals salie, koriander, bieslook, oregano, dille, munt en dragon gezaaid worden.

Hoe ga je te werk?

1. Vul de potjes of trays met zaai- of potgrond.

Trays zijn plaatsbesparend, wat erg handig kan zijn omdat je venterbank niet eindeloos groot is. Onmiddellijk zaaien in kleine potjes zorgt er dan weer voor dat je minder risico loopt op het beschadigen van de kleine zaailingen bij het uitplanten of uitdunnen.

2. Zaai de zaadjes volgens de instructies op de verpakking.

Dat zal niet voor alle zaden op dezelfde manier moeten gebeuren. Kleine zaadjes bijvoorbeeld, zoals die van basilicum, hoeven slechts lichtjes bedekt te worden met zand, terwijl grotere zaden, zoals die van koriander, dieper kunnen gezaaid worden.

3. Water geven.

De meeste zaadjes hebben een vochtige maar geen doorweekte grond nodig.

4. Voldoende licht en warmte geven.

De meesten zaadjes hebben ook voldoende daglicht nodig en een stabiele temperatuur van tussen de 18-22°C. Heb je nergens plaats om voor te zaaien waar het warm genoeg is of vinden je huisgenoten, zoals je partner of je kat, het niet echt leuk dat je woonkamer wordt omgetoverd tot een serre?

Er bestaan ook hulpmiddelen zoals kweekmatten (warmtematten) en groeilampen om je zaailingen de juiste temperatuur en het juiste licht te geven. Dan hoef je jouw zaailingen niet in de warmste kamers van je huis te houden of op de zonnigste plekken.

5. Uitplanten naar grotere potjes indien nodig

Nadat de plantjes 2 'echte' blaadjes hebben gekregen, kunnen ze overgeplant worden naar een groter en eigen potje. Wees hierbij voorzichtig om de wortels niet te beschadigen.

6. Afharden voor het uitplanten.

De laatste weken voordat je de plantjes buiten gaat uitplanten, kan je ze afharden. Dat wil zeggen dat je ze elke dag enkele uren buiten zet om te wennen aan de buitentemperatuur.

Wat heb je nodig?

Potjes en/of trays

Er zijn allerlei potjes en trays die je kan gebruiken. Er bestaan ook biologisch afbreekbare stekpotjes die je mee in de grond kan planten.

Je kan al deze potjes afzonderlijk aankopen of ook bijvoorbeeld een startersset aankopen waarbij je onmiddellijk een heel assortiment tot je beschikking krijgt.

Zaai- en stekgrond

Zaaien doe je best in deze aangepaste luchtigere potgrond, zonder meststoffen. Door de samenstelling van potgrond kunnen je zaailingen beter uitgroeien tot stevige plantjes. Deze speciale grond houdt ook net iets meer vocht vast.

Plantenlabels

Deze zijn erg handig om te onthouden welke zaailingen je nu weer in welke potjes had gedaan. Lijkt misschien een beetje stom, maar wanneer je het vergeet, dan wou je echt wel, dat je dit niet vergeten was.

Zaadjes

De juiste zaadjes. Daar valt heel veel over te schrijven. Daarom schreven we hierover reeds een blog vol interessante informatie. Deze vind je hier.

Een geschikte plek

Een geschikte plek die licht genoeg en voldoende warm is. Heb je deze plaats niet in de huis? Geen paniek er bestaan ook hulpmiddelen zoals groeilampen en kweekmatten, om deze ruimte zelf te creëren.

Deze kunnen een oplossing bieden mocht je heel graag willen voorzaaien, maar de zaailingen niet de beste groeiomstandigheden kunt bieden in dat stukje van het huis waar je hier plaats voor hebt.

Waar kan ik al deze producten kopen?

Wij schreven een blog over De 6 beste producten die je kan kopen als je wil starten met voorzaaien en waar je deze gemakkelijk kan aankopen. Deze blog is zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Waar vind je op Kruidentip.be meer info over het zaaien van kruiden?

In de tuininfo

In het artikel zaaien en planten  in onze tuininfo vind je zeker nog meer informatie terug.

In de kruidenbib

In onze kruidenbib vind je meer info over het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van 16 populaire kruiden.

In onze blogs

Deze blogs zijn gelinkt aan kruiden zaaien :

De 6 beste producten die je kan kopen als je wil starten met voorzaaien

Met deze 5 tips koop jij de juiste zaden voor jouw kruidentuin

Zaden oogsten en verzamelen




Reacties
Categorieën