Winterwandelingen in België
De winter staat bekend om barre temperaturen en gure winden, maar toch nodigt ook dit seizoen uit om leuke winterwandelingen te ondernemen.
Winterwandelingen bieden namelijk een apart soort magie. De frisse lucht en de stilte in de natuur kunnen zonder meer een kalmerend en rustgevend effect hebben.
Met deze 6 ideeën om een winterwandeling te maken, kan je de schoonheid die dit seizoen te bieden heeft gaan ontdekken.
1. Hoge Venen
Dit gebied is één van de meest bijzondere en charmante plekken in België om te wandelen in de winter. Met zijn uitgestrekte moeraslanden lijkt deze plek zelfs een beetje buitenaards. De Hoge Venen bieden een rust en tegelijkertijd een soort van wildernis die men in België elders zelden tegenkomt.
Er zijn verschillende flora en fauna terug te vinden op deze buitengewone plek. Door de nogal barre weersomstandigheden in dit gebied groeien er eerder weinig wilde kruiden. Men komt er wel verschillende veensoorten tegen zoals wolgras, beenbreek, heide, zevenster, veenbes, zonnedauw en veenmos.
Deze laatste is een erg speciale plant. Veenmos groeit aan de bovenkant aan en sterft tegelijkertijd aan de onderkant af. Na verloop van tijd vormt er zich dus een dikke laag van dood materiaal, dit krijgt de naam veen. Veenmos wordt ook wel eens een reuzenspons genoemd, het kan dan ook maar liefst 20 keer zijn eigen gewicht aan water opslorpen.
De Hoge Venen huisvesten enkele bijzondere dieren, zoals de korhoen of de venenkip, die het als soort echter niet erg goed doet. Er zijn ook verschillende vogels te spotten, zoals onder meer de zwarte ooievaar, de graspieper, de goudvink en de dwerguil. Tenslotte kan je er edelherten, reeën, dassen, wilde katten, everzwijnen en vossen tegenkomen.
Ook het klimaat is uniek in dit gebied. Met gemiddeld per jaar 200 dagen neerslag, 150 dagen mist, 98 vorstdagen en 40 dagen sneeuw valt het sterk aan te raden goed voorbereid naar de Hoge Venen te trekken. Zorg vooral voor goed schoeisel en warme kledij. Kijk ook altijd nog even het weerbericht na wanneer je op deze aparte plek in België wil gaan wandelen.
Dit gebied kent verscheidene wandelroutes van verschillende duurtijd. Het is verboden van de paden af te wijken en er zijn ook periodes waarin het gebied niet of minder toegankelijk is, bijvoorbeeld door het jachtseizoen of door gevaarlijke weersomstandigheden.
Meer info vind je hier.
2. Meer van Bütgenbach
Het Meer van Bütgenbach bevindt zich in Oost-België en wordt in de winter een bijna sprookjesachtige plaats. Er is een leuke en interessante wandelroute van ongeveer 10 km die rond het meer leidt en prachtige uitzichten biedt. De frisse lucht in combinatie met het kalme water, zorgt voor een serene en ontspannende winterwandeling.
Niet enkel rond het meer, maar ook in het omringende gebied kan men verscheidene prachtige wandelingen maken. In de zomer zijn er verschillende activiteiten de men kan uitvoeren op het 120 hectare grote meer zoals zwemmen, zeilen en surfen.
Behalve het meer kan je ook de stuwdam van Bütgenbach bezoeken, waar je over kan wandelen om de lus rond het meer te vervolledigen. In de omliggende bossen kan je kruiden zoals watermunt en veenpluis terugvinden, hoewel die laatste eerder een veenplant dan een kruid is. Rond het meer zelf bevinden zich vooral graslanden en is de aanwezigheid van kruiden beperkt.
Meer info vind je hier.
3. Zoniënwoud
Aan de rand van Brussel kan je het Zoniënwoud terugvinden, een oud bos dat er in de winter, maar niet alleen in de winter, ronduit betoverend uitziet. Het is centraal gelegen, makkelijk te bereiken, maar toch een oase van rust met een bijna mystieke sfeer.
Het woud kent een grote verscheidenheid aan dieren zoals vleermuizen, reeën, everzwijnen, wezels, hermelijnen, spechten, haviken en buizerds. Dit is maar een kleine greep uit de aanwezige dieren. Zo zouden er maar liefst 170 soorten spinnen in het bos wonen en als dat je niet weerhoudt het woud te bezoeken, kan je er in en rond het water ook verschillende vissen, amfibieën en reptielen tegenkomen.
Daarnaast zijn er ook bijzondere planten terug te vinden. Het Zoniënwoud heeft niet voor niks de bijnaam beukenkathedraal, het bestaat namelijk voor 70% uit beukenbomen, sommigen van wel 200 jaar oud. Ook bomen zoals de eik, hazelaar, kastanjeboom, berk, es, esdoorn en de els kan je op een wandeling bewonderen.
Het bos telt meerdere toegangspoorten en is niet minder 4400 hectare groot. Het strekt zich uit over verscheidene gemeenten én de 3 gewesten. Een deel van het bos staat op de Unesco werelderfgoedlijst.
Men kan dus stellen dat het woud zeker eens een bezoekje waard is en dat denken jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers.
Meer info vind je hier.
4. Ninglinspo
België kent slechts één bergrivier en dat is Ninglinspo, wat ook ineens de naam is van de wandeling die je langs de rivier voert. De rotsachtige paden, authentieke bruggetjes en kabbelende beekjes zorgen voor een bijzondere wandelervaring van ongeveer 6 km lang.
De rivier telt meerdere kleine watervallen en meertjes en de wandeling laat je meermaals de rivier oversteken op houten bruggen. De kleine meertjes hebben trouwens romantische namen die horen bij de prachtige vallei waarin de rivier zich bevindt, zoals Bad van het Hert, Bad van Venus en Bad van de Waternimfen.
Kruiden zoals veldbies en wilde marjolein zijn hier veelvuldig terug te vinden. In de winter is de veldbies nog zichtbaar aanwezig, de andere kruiden sterven dan af.
Het water in de rivier stroomt over het algemeen snel, maar in de winter wordt de rivier nog wilder. Dit wordt veroorzaakt door het vele smeltwater. De winter houdt echter ook enkele gevaren in. Op verschillende plekken kan bijkomende gladheid namelijk zorgen voor valgevaar, enige voorzichtigheid is dus zeker aangewezen.
Op de top heb je nog enkele adembenemende uitzichtpunten die zeker de moeite zijn. Ookal is deze wandeling niet moeilijk, zijn er wel een aantal lastige passages doordat er soms over keien en rotsen moet gewandeld worden. Goed, stevig schoeisel is daarom zeker aan te raden. Ookal is de wandeling slechts 6 km lang, moet je toch rekenen op minstens 2 uur stappen.
In de nabije omgeving zijn nog heel wat andere wandelingen te doen, mocht je na de Ninglinspo nog niet uitgewandeld zijn.
Meer info vind je hier.
5. Het Hallerbos
Het Hallerbos kennen we natuurlijk vooral omwille van de paarse boshyacinten in het voorjaar. Dit sprookjesachtige bos is echter ook in de winter meer dan de moeite waard. De perfect onderhouden, brede paden maken het een zeer toegankelijk bos waar men kan genieten van de stilte en de sereniteit die het in de winter uitstraalt.
In het Hallerbos zijn er 3 gemarkeerde wandelroutes en daarnaast nog 2 Hyacintenwandelingen. Het bos is meer dan 500 hectare groot en heeft ook een bosmuseum dat kan bezocht worden. Aan de hand van speurderskaarten kan je kinderen planten, bladeren of paddenstoelen laten zoeken, waardoor zij niet alleen een mooie wandeling maken maar ook wat bijleren over onze eigen Belgische natuur.
Er staan verschillende soorten bomen in het Hallerbos zoals de eik, de lork, de den en de es. Een bekende publiekstrekker is de mammoetboom of de sequoiadendron. In de lente valt de witte bloesem van het kruid daslook op, terwijl bosanemoon het bos in het voorjaar bedekt. In de winter zijn deze kruiden echter niet zichtbaar.
Dieren zoals de ree, de vos, het konijn en de bunzing vinden eveneens een mooi onderkomen in dit fantastische bos.
Meer info vind je hier.
6. Kalmthoutse Heide
De Kalmthoutse Heide is een absoluut prachtig gebied dat het hele jaar door, in elk seizoen, zijn bezoekers veel te bieden heeft. Ook in de winter kan men genieten van deze bijzondere plek met zijn open landschap met venen, heide en bossen.
Het bevindt zich op de grens van België en Nederlands en is 6000 hectare groot. Er wonen een grote verscheidenheid aan dieren zoals de vuurjuffer, de nachtzwaluw, de boomleeuwerik en de gladde slang. Maar dieren wonen niet alleen op de heide, ze werken er ook. Schapen en koeien helpen namelijk met het beheer van dit reservaat.
Je kan verschillende wandelingen ondernemen op de heide, waaronder ook enkele zeer bijzondere routes zoals die voor rolstoelgebruikers of het blindenpad dat speciaal is aangelegd voor mensen met een visuele beperking.
In de winter staat de heide uiteraard niet in bloei, maar de dennenbossen afgewisseld met de uitgestrekte vlakten, leveren wel mooie winterbeelden op. De Kalmthoutse Heide kent vooral heideplanten en niet zozeer kruiden, zeker in de winter. In de zomer bloeit wel het kruid het zandblauwtje.
Meer info vind je hier.
Deze prachtige wandelingen verspreid over België zijn allen meer dan de moeite waard. Al deze gebieden hebben heel wat te bieden: een grote verscheidenheid aan planten, dieren en landschappen.
Maar meer dan waarschijnlijk vind je zelfs gewoon achter je eigen hoek ook wel ergens een mooi wandelgebied en hoef je niet altijd naar de andere kant van het land te reizen om van de schoonheid van de natuur te genieten.
Het is vooral van belang ook in het winterseizoen buiten te komen en je niet verschillende maanden te gaan opsluiten. Trek er op uit, geniet van de natuur, dompel je onder in het winterseizoen en warm weer op met een lekkere thee of chocolademelk. Laat alleszins de winter je niet tegenhouden, maar ga integendeel op ontdekking naar wat dit seizoen doet met de natuur en hoe je daar zelf van kan genieten.