blog over zomerse hapjes
Recepten en keukentips
Recepten en keukentips
08/24/2024
6 min
0

Zomerse hapjes: 10 tips om de beste hapjes te bereiden

08/24/2024
6 min
0

De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van warme dagen, lange avonden en gezellige momenten met vrienden en familie. Die leuke momenten kunnen we nog beter maken met verrukkelijke zomerse hapjes.

In dit artikel overlopen we 10 tips om tot de beste hapjes te komen zodat die gezellige zomerdagen alleen maar lekkerder worden.

Ben je benieuwd naar recepten voor makkelijke en snelle hapjes?

Houd onze website zeker in het oog en volg ons op Instagram en Facebook.

Tip 1: Gebruik seizoensgebonden ingrediënten

Kies voor verse, seizoensgebonden ingrediënten die op hun hoogtepunt van smaak en kwaliteit zijn. Daardoor zijn seizoensproducten niet alleen super lekker, maar ook de meest duurzame keuze.

Plan dus de hapjes op basis van de beschikbaarheid van verse groenten, fruit en kruiden. Deze producten passen perfect bij de zomer én bij het warme weer.

Zowel in supermarkten, kleine fruit- en groentewinkels als op boerenmarkten kan je een ruim aanbod aan seizoensproducten terugvinden, waar je ongetwijfeld lekkere hapjes mee kan bereiden.

Denk daarbij aan zomerfruit zoals aardbeien, watermeloen, perziken en bessen, groenten zoals komkommers, tomaten en paprika’s en kruiden zoals basilicum of munt, maar nog zo veel meer.

Tip 2: Maak de hapjes licht en verfrissend

Zomerse hapjes moeten licht en verfrissend zijn om te passen bij het warme weer. Ze helpen je lichaam koel te houden en zijn makkelijker verteerbaar. 

Als de temperaturen de hoogte in gaan, zal je vertering namelijk vertragen. Dat komt omdat je lichaam energie dient te steken in het afkoelen wat ten koste gaat van de spijsvertering. Daarom zullen de meesten onder ons eerder licht verteerbare hapjes verkiezen in de zomer.

Vermijd dus zware en calorierijke gerechten en kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor lichte slaatjes, rauwe groenten, fruitsalades of een koud soepje zoals gazpacho.

zomerse hapjes op feestje

Tip 3: Zorg voor gemakkelijk te eten hapjes

Zorg ervoor dat de hapjes gemakkelijk te eten zijn, vooral als ze buiten worden geserveerd tijdens een druk tuinfeest of tijdens een receptie waar velen rechtstaan.

Wanneer de hapjes moeilijk vast te houden zijn, zorgt dat er vaak voor dat er gemorst wordt. Vuile handen, vlekken op kleding of op de tafel kunnen niet alleen vervelend zijn, ze trekken soms ook insecten aan. 

Kies daarom voor hapklare porties of gerechtjes. Voorzie ook voldoende servetten zodat men makkelijk de handen kan afvegen of deze kan gebruiken om het hapje even op te leggen wanneer het te groot is om in één keer op te eten. Kleine bordjes kunnen daar ook een oplossing voor bieden.

Tip 4: Maak de hapjes kleurrijk en aantrekkelijk

Zomerse hapjes moeten er aantrekkelijk uitzien om de zomerse sfeer te weerspiegelen.

Zomerse groenten en fruit lenen zich daar ook perfect voor. Felgroene munt, rode aardbeien, oranje sinaasappel, paprika’s en kerstomaatjes in verschillende kleuren. De combinaties en mogelijkheden zijn eindeloos.

Het gebruik van kleuren zorgt voor een mooie presentatie en doet ook eten. Kleuren kunnen niet alleen voorkomen in de ingrediënten, maar ook in tafelkleden, servetten, schotels, kommen of schalen. 

zomerse hapjes

Tip 5: Voorzie variatie

Zorg voor een verscheidenheid aan smaken en texturen in de zomerse hapjes. Combineer bijvoorbeeld zoete en hartige smaken, pittige en zachte kruiden, knapperige en fijne texturen en verschillende specerijen. 

Door een diversiteit aan te bieden qua hapjes en smaken zorg je ervoor dat er voor ieder wat wils is en ga je ook ieders smaakpupillen prikkelen. De afwisseling maakt je aanbod van hapjes boeiend en nodigt uit te proeven en te proberen.

Tip 6: Houd rekening met het weer

Als de hapjes buiten worden geserveerd, zorg er dan voor dat ze bestand zijn tegen de hitte en niet snel aangetast geraken.

Zorg ervoor dat bederfelijke ingrediënten zoals zuivelproducten, vleeswaren en mayonaise goed gekoeld worden bewaard tot het moment van serveren.

Serveer hapjes die gevoelig kunnen zijn voor het weer in schalen met ijs om ze koel te houden. In de meeste gevallen kan je best geen ijs rechtstreeks bij de hapjes leggen. Door een schaal of kom te vullen met ijs en daar kleinere potjes in te zetten of een groot bord over te plaatsen, houd je de hapjes gescheiden van het ijs maar wel gekoeld.

Je kan hapjes die gevoelig zijn voor het warme weer ook in kleinere hoeveelheden voorzien zodat ze sneller op zijn of het voorziene aantal niet in één keer presenteren, maar in meerdere keren. Dat kan er voor zorgen dat de hapjes telkens snel opgegeten worden en dus het weer er geen negatieve invloed op kan uitoefenen. 

Tip 7: Denk na over hapjes voor iedereen

Houd rekening met eventuele diëten, voorkeuren of voedselallergieën van je gasten bij het kiezen en plannen van zomerse hapjes. Als je niet zeker bent, informeer dan op voorhand bij je bezoek om te weten te komen welke voorkeuren en beperkingen ze hebben.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan vegetarische en veganistische opties, maar ook glutenintolerantie of een notenallergie kunnen voorkomen.

Label de hapjes duidelijk, zodat gasten weten waar ze op moeten letten. Zo kan je andere kleuren van kommetjes of schalen voorzien of een fysiek onderscheid maken door de hapjes op verschillende plaatsen te zetten.  

lekkere zomerse hapjes

Tip 8: Houd rekening met insecten en vliegen

Dek de hapjes goed af met netten of deksels of gebruik insectenwerende middelen om insecten op afstand te houden, zoals ventilators of insectenverjagers. Deze laatsten zijn apparaatjes die je op tafel kan zetten tussen het eten. De apparaatjes hebben roterende vleugels en verjagen zo alle vliegende insecten.

Wespen houd je daarnaast ook weg door gesnipperde ui, een halve citroen met kruidnagels of door zakjes of plantjes lavendel op tafel te plaatsen. Kleine lavendelplantjes ogen ook mooi en kunnen bijdragen aan de mooie presentatie van je hapjes.

Tenslotte kan je ook insecten lokken naar andere plekken, weg van het eten. Er bestaan verschillende lokdozen, kleefvallen en andere producten die deze taak kunnen vervullen.

Tip 9: Voorzie voldoende ruimte

Maak gebruik van dienbladen of bijzettafeltjes om meer ruimte te creëren voor het serveren van hapjes. Met etagères kan je dan weer in de hoogte werken en zo meer hapjes serveren op een klein oppervlak.

Het gebruik van kleine glaasjes of mini schaaltjes maakt hapjes compact, makkelijk verplaatsbaar en eenvoudiger om weg te zetten. Je kan ook een aparte plek voorzien om een soort hapjesbuffet aan te bieden. Zo hoeven de hapjes niet op de tafel te staan waaraan je gaat zitten, maar kan je met een extra tafel, voorbehouden voor de hapjes, meer ruimte voorzien. 

Een andere optie is meerdere tafeltjes neer te zetten op verschillende plekken. Zo zorg je ervoor dat mensen af en toe van plaats veranderen om andere hapjes te proberen, wat vooral bij iets grotere tuinfeesten er voor kan zorgen dat het publiek zich beter mengt. Of je kan er daardoor net voor zorgen dat op verschillende plaatsen alle soorten hapjes aanwezig zijn door ze in kleinere hoeveelheden te verspreiden. Daardoor moeten mensen zich net minder verplaatsen.

feta met kruiden

Tip 10: Maak het niet te moeilijk

Tenslotte misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: maak het jezelf niet te moeilijk. Meestal komt er bij een tuinfeest, receptie, BBQ of gewoon het ontvangen van enkele vrienden meer kijken dan alleen maar het preparen en serveren van hapjes. 

Het huis moet opgeruimd worden, er moet nog gekuist worden, misschien moeten de buitenmeubels nog uit het tuinhuis gehaald worden, er moet naar de winkel gegaan worden en als er iets vergeten is, is misschien zelfs een extra winkelbezoek nog nodig. Er staat met andere woorden meestal heel wat op het programma.

Natuurlijk wil je je gasten lekker eten en drinken voorschotelen, maar om dat te doen, moet je geen ingewikkelde creaties uitdokteren. Simpele hapjes die snel klaar zijn en die je goed kan voorbereiden of amper voorbereiding nodig hebben, zijn meestal zeker even lekker dan complexe gerechtjes.

Wil je graag experimenteren en je toch eens wagen aan een ingewikkeld hapje, kan je dat zeker doen, maar behoudt dan een goed evenwicht tussen eenvoudige, snelle hapjes en de iets moeilijkere.

Beperk ook het aantal ingrediënten, dat is zowel makkelijker (en vaak goedkoper) om te gaan winkelen als om de ingrediënten op te bergen. Dikwijls kan je namelijk niet per stuk kopen, maar dien je grotere verpakkingen te nemen terwijl je eigenlijk niet zo veel nodig hebt voor je hapjes. 

Als je van de meeste ingrediënten te veel moet kopen, heb je veel meer producten om aan te schaffen en dus om te betalen, naar huis te transporteren en thuis op te bergen dan wanneer je je beperkt tot enkele ingrediënten en daar gewoon genoeg van voorziet. Dat is eenvoudiger en gaat verspilling tegen.

Door andere combinaties te maken of bepaalde producten anders te bereiden kan je ondanks de beperkte verscheidenheid aan ingrediënten toch uiteenlopende hapjes presenteren. Indien je naast hapjes ook nog andere gerechten gaat voorzien, kan je ook met die gangen rekening houden om het aantal ingrediënten toch enigszins beperkt te houden.


Met deze 10 tips kan je zeker aan de slag gaan om jouw gasten heerlijke, zomerse hapjes voor te schotelen. Wil je graag nog wat meer inspiratie? Volg ons op Instagram en Pinterest, daar delen we regelmatig recepten.


Reacties
Categorieën